Казват, че животът е само миг от вечността, през който обаче човек е способен да остави след себе си трайна следа, пазеща спомена за него дълго след като затвори очи за последен път, потъвайки във вечен сън... Точно както приживе стори Лиза Мари Пресли, чийто глас ще звучи до безкрая и отвъд, благодарение на музикалното наследство, което завеща на света. Преди часове личната история на единственото дете на Краля на рокендрола достигна до своя финал. Тя завърши след едва петдесет и четири глави, които, макар и с дванадесет повече от тези на нейния баща, са несправедливо малко. Лиза издъхна след сърдечен арест, точно двайсет дни преди да започне следващата глава от житейския си разказ, наситен както с върхове, така и падения, присъщи за всяко битие, дори и това на звездите, чието съществуване привидно изглежда окъпано в блясък.

Новината за смъртта ѝ първа съобщи нейната майка Присила, споделяйки изявление, в което определи дъщеря си като най-страстната, силна и любяща жена, която е познавала. И макар различните медии по земното кълбо да продължават да пускат материали за кончината на певицата, позната също така и със своята благотворителна дейност, за която е получила редица признания, в нито един от тях сякаш не може да се долови онова, което майка ѝ казва, описвайки същността на своята наследница.

Повечето публикации излагат предимно сухи факти за изпълнителката, които не могат да изградят пълна представа у читателите им за онова, криещо се зад крехкия ѝ образ, а именно нейната личност, изградена от скромност и доброта, неприсъщи за представителите на коварния шоубизнес. Ето защо, с цел да разберем повече за жената, която е била, говорим с Красимир Аврамов, с когото всъщност са били добри познати през дългогодишния му престой в Лос Анджелис.

Вижте снимки на Краси със световните звезди >>

Запознанството им се случва покрай техния общ пиар Лий Солтърс, в чийто списък с клиенти фигурират още имената на Майкъл Джексън, Уитни Хюстън, Барбра Стайсънд, Франк Синатра, Бил Клинтън и още куп известни лица. Именно той държи двамата да се срещнат, тъй като държи хората, които представлява, не само да поддържат добри отношения помежду си, но и да се подкрепят един друг. Ето защо през 2005 година той ги изпраща на церемония по връчване на музикални отличия, провелa се в популярния клуб "House of Blues", разположен на емблематичния булевард "Sunset" в Града на ангелите. Именно там за първи път те застават очи в очи, полагайки основата на своята дружба, продължила повече от десетилетие.

"Не можех да повярвам, че пред мен стои дъщерята на самия Елвис Пресли, на чието творчество още от дете бях почитател. Няма да забравя как малко след смъртта му родителите ми ме заведоха на кинопрожекция на филм, посветен на живота му. Тогава бях малък, но и досега ясно си спомням, че бях толкова впечатлен от таланта му, че към средата на прожекцията просто станах от мястото си и легнах по корем на земята пред големия екран, понеже исках да съм максимално близо до него, потапяйки се изцяло в действието. Никога не съм предполагал, че някой ден ще дойде миг, в който ще стоя пред наследницата му, докосвайки се до онази частица от самия него, живееща в нея, още повече, че двамата ще изградим добри отношения", разказва Човека глас, специално за Life.dir.bg. "Честно казано, тя по нищо не даваше вид, че е дете на истинска легенда... Държеше се изключително скромно, мило и непринудено, като в повечето случаи свеждаше главата си леко надолу, избягвайки погледите на околните. Успееш ли обаче да погледнеш в очите ѝ, неминуемо оставаш поразен, защото в тях съзираш Краля на рокендрола, неговото благородство и съчувствие", обяснява Красимир.

Снимка: Личен архив

Любопитен факт е, че преди това той първо среща продуцентът и довереник на Еливис - Джери Шилинг, придружил Лиза на наградите "Златен глобус" само преди няколко дни, с когото също се сприятелява, при това дотолкова, че мъжът посещава почти всяка сценична изява на Аврамов, който в онзи момент вече е спечелил престижната награда "Superstar of the year", присъдена му от "LA Music Awards". Именно след това му постижение неговият мениджър Ирена Александрова му урежда специален ангажимент - да пее на частното празненство по случай рождения ден на Лий Солтърс, състояло се в луксозен ресторант, разположен на същия онзи булевард, в друго заведение на който по-късно се вижда с Лиза.

"След изпълнението ми Лий лично дойде до мен и ме покани на следващия ден в офиса си, казвайки ми, че след като е чул със собствените си уши на какво съм способен, за него ще бъде чест да работим заедно. Няма думи, с които да опиша колко голяма радост изпитах от предоставената ми възможност да си сътруднича с него. Все пак той е един от най-добрите в своята професия и благодарение на своите неоспорими качества е спечелил доверието на редица величия", казва изпълнителят на хита "Parole", допълвайки, че по-малко от 24 часа по-късно е подписал договора си със звездния пиар.

Така месеци преди Красимир, който вече е започнал да покорява Ел Ей със своя необикновен глас, наброяващ впечатляващите четири октави, да изнесе своя концерт в "Kodak Theatre" (днешен "Dolby Theatre"), превръщайки се в първия и единствен българин, поставил самостоятелно шоу в "Дома на Оскарите", както наричат залата, Солтърс го изпраща на събитието с щерката на Пресли.

Снимки: Личен архив

"Мислех, че след като ѝ се представя, всичко ще приключи, но за моя изненада не така се получи. Двамата разговаряхме през почти цялото време, в което се раздаваха призовете. Някак още от самото начало знаехме, че можем да си имаме доверие, усетихме го инстинктивно. Чувството бе странно, сякаш се познавахме отдавна, макар реално да бе от съвсем скоро... отпреди само няколко часа!", спомня си мъжът, надпял в миналото автомати Калашников. "Направи ми впечатление, че тя не искаше специално отношение, само защото във вените ѝ течеше кръвта на един от най-обичаните хора по цял свят. Напротив, искаше да се отнасят към нея както със всеки друг човек, а освен това желаеше сама да се бори за успехите си, подобно на всички нас, вместо да ѝ бъдат поднасяни на тепсия, ей така, заради нейната фамилия. Това сериозно ме впечатли!".

Втората им среща минава по сходен начин. Двамата говорят, без да обръщат внимание на събитието, на което присъстват.

"Тя бе толкова истинска, не като повечето търсачи на слава, които веднъж стигнали я, променят цялата си същност, мислейки си, че арогантността и високомерието са част от задължителните белези на знаменитостите. Всъщност, с Лиза се почувствахме толкова близки, че започнахме да си споделяме неща от личния ни живот, които обикновено не казваш на някого, когото познаваш от толкова скоро. И все пак тя ми сподели за брака си с Майкъл Джексън, например, казвайки, че за нея той е бил като сбъдната мечта, тъй като много преди това го е издигнала на пиедестал. Разкри ми обаче, че още на следващия ден, след като официално му е казала "Да" пред олтара, е осъзнала, че е допуснала грешка, защото реално той не е бил готов на подобна стъпка... По думите ѝ той е гледал на живота по същия начин, по който гледа едно дете, такова е било не само отношението му, но и неговото поведение", издава певецът. Той казва още, че събеседницата му живо се е интересувала от него, разпитвайки го за живота му преди да се пренесе в САЩ. "Тя се отнасяше с мен не като с колега, с когото споделя един и същ пиар, а по-скоро като с приятел. Това означаваше много за мен. В даден момент, в който започнахме по-често да се виждаме на различни събития, аз ѝ казах, че все още ми е чуждо вниманието, което пресата ми отделя, а тя отговори: "Тепърва ти предстои да понесеш още много, така че свиквай".

Разбирайки, че двамата са се сближили толкова много, Лий Солтърс започнал нарочно да ги праща на едни и същи места, целейки да създаде измамна представа за отношенията им пред папараците. Само че те отказали да изпълнят замисъла му и винаги внимавали как се държат един с друг пред насочените към тях обективи.

Снимки: Личен архив

"Не искахме да създаваме погрешни впечатления. Между нас имаше привързаност, но не и любов. Аз лично не желаех да градя име в средите върху това на някой друг, все едно се възползвам от него. Подобно на Лиза, държах сам да изкача стъпалата към върха. Никога не съм обичал краткия път, водещ до него", категорично заявява Краси.

Поредната интересна подробност в историята на нашия сънародник е, че след концерта си в "Kodak Theatre" не само се запознава, но и работи с доведения брат на Елвис - Дейвид Едуард Стенли, изпълнявайки един от саундтраците към филма "Protecting the King", който той режисира. Лентата, която излиза през 2007 година, разказва за живота на Краля на рокеднрола, само че през погледа на Стенли, който е и неин сценарист. Една вечер, приблизително към 23 ч., Красимир получава обаждане от музикалния си продуцент Уилям Табану, който отговаря за песните във филмовата продукция. Той го вика по спешност в студиото, където го очаква заедно със Стенли. Оказва се, че с брата на покойната знаменитост, не могат да намерят сингъл, който да звучи в една от ключовите сцени на заглавието, в която героят на Дейвид разбира, че Елвис е издъхнал.

"Накараха ме да пея, импровизирайки, докато гледам въпросната сцена... Там, на място. Бях изморен, защото минаваше полунощ, но все пак успях да измисля мелодия, която, въпреки късния час, някак ме осени, наблюдавайки пуснатите ми кадри", разказва Краси. "В мига, когато замълчах, Стенли скочи от мястото си, повтаряйки: "Това е, това е!" После ми обясни, че дълго не са можели да открият парче, което да го накара да настръхне в този иначе драматичен момент от визуалния разказ. "Нищо от онова, което преди това чух, не бе толкова въздействащо, предизвиквайки емоция в мен", каза ми. Така бе взето решението аз да запиша песента, необходима за сцената".