Фенове от цял свят се събраха пред статуята на Брус Лий в Хонконг, за да отдадат почит на покойната легенда в бойното изкуство кунг-фу за 50-ата годишнина от преждевременната му смърт, съобщават чуждестранните медии.

Потокът от почитатели на звездата отбеляза годишнината със снимки пред бронзовата статуя в реален размер, като много от посетителите се покланяха се и полагаха цветя. Други изпълниха някои от кунг-фу движенията на актьора и размахваха традиционното оръжие нунчаку, което беше популяризирано от него в няколко филма.

Сред онези, които отидоха в Хонконг, за да отбележат годишнината, бяха и хора от континентален Китай, цяла Азия и Европа.

Снимка: АР/БТА

"Обичам Брус Лий откакто бях много малък", каза Брус Шин от Южна Корея, който носеше слънчеви очила с големи рамки, имитирайки Лий. "Тялото и фигурата му бяха толкова мистериозни. Исках да бъда като него и тренирах с тежести 50 години."

Лий, който е роден в Сан Франциско, но е израснал в Хонконг, почина заради мозъчен оток на 32-годишна възраст на 20 юли 1973 г. - едва дни преди премиерата на своя хитов филм "Дракона идва".

Снимка: АР/БТА

Приносът му към бойните изкуства и популярната култура е вдъхновил множество от почитателите му по цял свят. Някои хора обаче гледат на неговото наследство като на реликва от миналото на бившата британска колония, предава БТА. Бойният стил винг-чун, който Лий е научил от ментора си великия майстор Ип Ман, все още се преподава в някои училища, но в днешно време е по-трудно да се намерят нови ученици в големия град, отрупан с небостъргачи.

Една от най-известните максими на артистът - "Бъди вода, приятелю", вдъхнови продемократичното движение в Хонконг през 2019 г., като се превърна в шаблон за протестите срещу затягащата се хватка на Пекин върху глобалния финансов център, който се върна под китайско управление през 1997 г.

"Той е китаец, но е космополит, не е обвързан с граници. Трябва да разкажем на новото поколение за него и да продължим да носим духа му," каза Софи Уекава от Япония.

Снимка: АР/БТА