Кристин МакВий, певицата от "Fleetwood Mac", която е написала някои от най-известните им песни, почина на 79 години, съобщава BBC. 

Тя стои зад хитове като "Little Lies", "Everywhere", "Don't Stop", "Say You Love Me" и "Songbird".

Кристин починала мирно в болница в компанията на семейството си, се казва в тяхно изявление. Освен като вокал, тя е била и на "поста" кийбордист в групата, като също така е била омъжена за басиста Джон МакВий. По-късно се развеждат. 

"Fleetwood Mac"

Снимка: Getty Images

Кристин Маквий напусна "Fleetwood Mac" след 28 години през 1998 г., но се върна през 2014 г. за турне.

В изявлението на семейството се казва още: "Бихме искали всички да пазят Кристин в сърцата си и да си спомнят живота на едно невероятно човешко същество и уважаван музикант, който е обичан от всички".

Родена като Кристин Пърфект, тя се омъжва за басиста на "Fleetwood Mac" Джон МакВий и се присъединява към групата в началото на 70-те години. "Fleetwood Mac" стана една от най-известните рок групи в света през 70-те и 80-те години.

Техният албум "Rumors" от 1977 г., вдъхновен от разпадането на връзката на Кристин и Джон, както и на другата двойка в групата - Линдзи Бъкингам и Стиви Никс, стана един от най-продаваните за всички времена. Кристин обясни, че страхът от летене е причина да напусне бандата. 

Снимка: Getty Images

Британско-американската банда, основана в Лондон през 1967 г., е продала над 100 милиона копия от записите си по света, което я прави една от най-успешните в историята. Сред хитове ѝ са "Dreams", "Go Your Own Way", "Songbird" и "Little Lies".

Въпреки бурната си история, "Fleetwood Mac" в състав Мик Флийтуд, Кристин и бившият ѝ съпруг Джон Маквий, както и Линдзи Бъкингам и Стиви Никс, става една от най-известните рок групи от 70-те и 80-те години на миналия век.

Певицата, текстописка и клавиристка Кристин МакВий е автор на някои от най-известните песни на "Fleetwood Mac", предава БТА. Тя е сред осмината членове на групата, въведени в Залата на славата на рокендрола през 1998 г.

През 2017 г. участва в предаването Desert Island Discs на Радио 4 на ВВС, разкривайки, че се е оттеглила от света и е развила агорафобия, след като е напуснала групата и се е преместила от Калифорния в Кент. 

Смъртта на Кристин МакВий идва две години, след като съоснователят на "Fleetwood Mac" Питър Грийн почина на 73-годишна възраст.