На 81-годишна възраст почина певецът икона на американската кънтри музика Кени Роджърс, предаде Асошиейтед прес.

Новината бе съобщена и от семейството му в социалните мрежи. Легендата е починала от естествена смърт, заобиколен от близките си, които  планират погребение в тесен семеен кръг, защото се притесняват от коронавируса и мерките за сигурност около него.

"Певецът "почина мирно в дома си от естествени причини, под грижите на хоспис, заобиколен от семейството си" - гласи изявлението на сайта му.

Снимка: БТА

Още миналия май Кени Роджърс беше хоспитализиран заради дехидратация и от тогава медици се грижеха за неговото здраве.

Той започна прощално турне през 2016 г., но през 2018 г. отмени няколко концерта по здравословни причини.

Певецът е лауреат на три награди "Грами" - от 1977 г. , 1979 г. и 1987 г. Сред най-известните му песни са "The Gambler" и "Islands in the Stream" от 1983 г. в дует с Доли Партън.

След като започва кариерата си през 50-те години на миналия век с джаз група, той става солов изпълнител през 70-те години. Пробив прави с песента "Lucille" през 1977 г.

Певецът е продал над 100 млн. плочи, носител е на редица отличия, сред които 3 награди "Грами", 18 американски музикални награди. Има и звезда на Алеята на славата в Лос Анджелис.

Музикантът започва своята кариера през 1957 г. с песента That crazy feeling. Той влиза в състава на различни музикални групи, които изпълняват джаз, рок и блус. Най-успешна от всички тях е кънтри триото The First Edition.

След разпадането на състава Кени започва самостоятелна кариера. Една от най-популярните му и успешни песни е "Люсил" (Lucille), която заема първо място в класациите на 12 страни. За нея той получава "Грами".

През 1980 г. изпълнява баладата, написана от Лайнъл Ричи — "Лейди" (Lady), която става най-печелившата и популярна песен в неговата кариера и стои 6 седмици на първо място в класацията Billboard Hot 100.

Снимка: БТА

В следващите няколко години творческото сътрудничество между Кени и Лайнъл продължава, от което се раждат още няколко хита.

Роджърс участва и в звездния клип към песента We are the world в помощ на гладуващото население в Африка. През 2015 г. обяви своето оттегляне от сцената. Той е женен и има 5 деца.