Луис Госет младши - първият чернокож носител на "Оскар" за най-добър актьор в поддържаща роля, почина на 87-годишна възраст, съобщават Асошиейтед прес и Ройтерс.

Нийл Л. Госет, първи братовчед на актьора, е съобщил за Асошиейтед прес, че той е починал в Санта Моника, Калифорния. В изявление на семейството се казва, че смъртта му е настъпила в петък сутринта, като причината за нея не се посочва.

Братовчедът на Госет припомня за човека, който е вървял редом до Нелсън Мандела и също така е бил страхотен разказвач на вицове, изправял се и борил се срещу расизма с достойнство и чувство за хумор.

Луис Госет младши винаги е смятал началото на кариерата си за обратна история на тази за Пепеляшка, в която успехът го намира от ранна възраст и го тласка напред - към наградата "Оскар" за "Офицер и джентълмен" (1982).

Госет младши прави пробива си на малкия екран с роля в минисериала "Корени" от 1977 г., който представя жестокостите на робството по телевизията. Изпълнението му е отличено с телевизионния "Оскар" - "Еми".

През 1983 г. Луис Госет младши става третият чернокож номиниран за "Оскар" в категорията за поддържаща мъжка роля и печели отличието за изпълнението си в "Офицер и джентълмен" с Ричард Гиър и Дебра Уингър. Ролята му носи и награда "Златен глобус".

"Повече от всичко това беше огромно потвърждение на позицията ми на чернокож актьор", пише той в мемоарите си от 2010 г. "Актьор и джентълмен".

Личният и професионалният живот на Луис Госет младши го срещат със звезди на шоубизнеса като Ед Съливан, Джеймс Дийн, Мерилин Монро, Стив Маккуин, Сидни Поатие, Сами Дейвис младши.

Въпреки успехите си в киното, телевизията и театъра, Госет младши често се сблъсква с расизма.

"Въпреки че разбирах, че нямам друг избор, освен да се примиря с това насилие, това беше ужасен начин да се отнасят с мен, унизителен начин, по който ме караха да се чувствам", пише Госет младши в мемоарите си. "Но това не можеше да ме унищожи."

Актьорът основава фондация, за да работи за създаването на свят, в който расизмът не съществува.

За своя "Оскар" Луис Госет младши казва, че му е дал възможността да избира добри роли в продукции като "Враг мой", "Садат", "Железният орел", "Пурпурен цвят". Актьорът обаче отбелязва, че спечелването на наградата на американската киноакадемия не променя факта, че всичките му роли са били поддържащи, пише БТА.

След спечелването на "Оскар" Луис Госет младши се бори с алкохолна и кокаинова зависимост. През 2010 г. актьорът обяви, че има рак на простатата, който по думите му е диагностициран в ранен стадий. През 2020 г. Госет младши беше хоспитализиран с КОВИД-19.

Актьорът има три брака и двама сина, един биологичен и един осиновен.