Актьорът Макс Райт, станал любим на поколения зрители по света с ролята си на Уили Танер в сериала "Алф", почина на 75-годишна възраст, съобщи Варайъти.

Той е издъхнал в дома си в Хермоса Бийч, Калифорния, след дългогодишна битка с онкологично заболяване, потвърдиха близките му. Макс Райт бе диагностициран с лимфом още през 1995 г. 

Сериалът “Алф” се излъчва по американската телевизия NBC от септември 1986 година до 1990 г. В него извънземният Гордън Шамуей се разбива с космическия си кораб на Земята. Попада в гаража на семейство Танер - обикновено американско семейство, което дава на новодошлия името Алф (от англ. A.L.F. - Alien Life Form - “извънземна форма на живот” - бел.ред). И четиримата от семейството - съпругът Уилям, жена му Кейт и децата Лин и Браян, неохотно приемат Алф в своя дом и го крият от службите, докато той поправя космическия си кораб и се опитва да се свърже с оцелели от родната му планета Мелмак. А всичко това на фона на куп пакости и забавни лафове като “Майтап бе, Уили”, които зрителите помнят и сега.

Райт така и не успява да надмине славата на сериала. След края му през 1990 г. големите кинопродуценти го свързват само с образа на очилатия чиновник, който трябва да се справя с извънземното вкъщи. Райт не получава предложения за касови продукции. Има малка роля в минисериала “Сблъсък” по едноименния роман на Стивън Кинг, както и второстепенна роля в първия и втория сезон на “Приятели”.

Актьорът обаче играе активно на театралната сцена, като през 1998 г. получава номинация за престижните театрали награди “Тони” за работата си в постановката “Иванов” по Чехов. Три години преди това идва и най-големият му шок - диагностициран е с най-разпространения вид злокачествено заболяване на кръвта - лимфом. Актьорът минава тежко лечение с химиотерапии и успява да се възстанови.

Въпреки че “Алф” носи така жадуваната слава за Макс Райт, самият той казва в едно от редките си интервюта, че е намразил сериала заради упоритата работа по него.

“Накрaя просто вече нямах търпение да приключа с него”, споделя актьорът и допълва, че заради дългите и уморителни снимки започват проблемите му и със съпругата му Линда, с която са женени от 1965 г. и имат две деца - син Бен и дъщеря Дейзи. Въпреки слуховете, че двамата се разделят, Макс и Линда имат 52-годишен брак - до нейната смърт през 2017 г.