Омар Шариф, известен с ролите си в "Лорънс Арабски" и „Доктор Живаго“, е починал от инфаркт.

Актьорът е бил настанен в болница в египетската столица Кайро. 

Шариф означава "благороден" на арабски.

В началото на 2015 стана ясно, че Шариф се бори с болестта на Алцхаймер. Според неговия син Тарек Шариф, актьорът опитвал да победи коварната болест от 3 години, но състоянието му се влошавало постоянно.

Той се запознава с бъдещата си съпруга Фатен Хамама през 1954. Тя е голяма звезда в златните години на египетското кино. Приема да снима сцена с неизвестния тогава Шариф, включваща целувка, което по онова време е сензация. Двамата се влюбват и вдигат сватба, имат едно дете. Развеждат се през 1966. Шариф признава по-късно, че никога повече не се е влюбвал. Хамама умира през януари, 2015 г.

Омар Шариф е роден на 10 април 1932 г. в град Александрия, Египет. Той получава номинация за "Оскар" за ролята си във филма от 1962 г. „Лорънс Арабски“. Печели "Златен глобус" за ролята си в „Доктор Живаго“ (1965).

Криминално досие:
През 2013 г. Шариф е осъден условно за нападение над полицай в парижко казино в предградията.


Снимал се е в близо 100 филма, припомнят от БТА. Сред тях са и "Златото на Маккена" (1969), "Идалго" (2004), "13-ият воин" (1999). Шариф е също така известен като отличен бриджор. Говори перфектно английски, арабски, гръцки, немски и френски.

Вижте снимки на Омар Шариф >>