Френският моден дизайнер Тиери Мюглер е починал на 73-годишна възраст, става ясно от публикация, изцяло в черно в официалния му акаунт в Instagram.

"С прискърбие съобщаваме за смъртта на г-н Манфред Тиери Мюглер в неделя, 23 януари 2022 г. Нека душата му почива в мир", се казва в изявлението.

Вестта за кончината му по "естествени причини" е потвърдена и от агента му Жан-Батист Ружо.

Смъртта на Тиери Мюглер идва неочаквано. Дизайнерът се е готвил да обяви нови сътрудничества следващата седмица.

Роден в Страсбург през декември 1948 г., Тиери Мюглер е сред най-известните френски модни дизайнери. Той основава едноименната си марка през 70-те години на миналия век и оказва силно влияние върху модата, особено през 80-те.

Тиери Мюглер е работил и като режисьор, автор и стилист, включително за "Cirque du Soleil".

Лейди Гага, Дейвид Боуи, Мадона, Карди Би са сред известните почитатели на творенията на дизайнера. Мюглер има успех и с парфюмите, които лансира от 90-те години на миналия век.

Тиери Мюглер се прочува със своя "архитектурен стил", дефиниран от широки рамене и тънка талия. Използването на подобна на пластмаса тъкан в изваяните му дрехи се превръща в негова в запазена марка.

Toй дефинира висшата мода в продължение на няколко десетилетия, обличайки звезди като Даяна Рос, Бионсе, Ким Кардашиян, Джери Хол за светски събития и модни дефилета.

Неговите дизайни не се свенят да бъдат необичайни, понякога наподобяващи роботизирани костюми с изпъкнали конусообразни форми.

Освен с мода, Мюглер се занимава с филми, фотография, танци, припомня БТА. Моделиерът е и запален бодибилдър, подчертавайки, че винаги е искал да изследва човешкото тяло като изкуство.

Почит към Тиери Мюглер отдадоха звезди на шоубизнеса и модата, сред които манекенката Бела Хадид, актрисата Дженюъри Джоунс, певиците Даяна Рос и Бионсе.

Рос публикува в Twitter своя снимка с дизайнера на едно от дефилетата му в Париж през 1990 г., придружена от думите: "Ще ми липсвате, Тиери Мюглер. Това беше един прекрасен момент в нашите животи".

"Почивай в мир, Тиери Мюглер", гласи текстът към черно-бяла снимка на дизайнера с усмивка на лицето, публикувана от певицата Бионсе на сайта ѝ.