Американският актьор Яфет Кото, който стана известен през 70-те години с това, че беше първият чернокож актьор, изиграл ролята на злодей в сагата за Джеймс Бонд, почина на 81-годишна възраст, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

По този повод неговата съпруга Синаон Теса написа във Фейсбук, че той е изиграл ролите на злосторници в някои от филмите си, но за всички ще си остане истински герой.

Яфет Кото е роден в Ню Йорк от баща, емигрирал от Камерун, и от майка, медицинска сестра в американската армия. Той прави актьорския си дебют в "Отело" в Харлем през 1960 г. Печели световна популярност с ролята си на диктатора д.-р Кананга в осмия филм за Джеймс Бонд "Живей, а другите да умрат!".

Стопкадър: YouTube

Кото получи номинация за наградата "Еми" за превъплъщението си в ролята на угандийския диктатор Амин Дада в телевизионния филм "Рейд над Ентебе". След това чернокожият актьор изигра ролята на техника Денис Паркър във филма на Ридли Скот от 1979 година "Пришълецът". Кото партнира на Шварценегер в продукцията "Бягащият човек" /1987 г./.

Embed from Getty Images

Яфет Кото и Роджър Мур в "Live and Let Die" 1973 г.

Женен три пъти и баща на шест деца, Яфет Кото твърдеше, че има родствени връзки с британската кралица Елизабет Втора и беше озаглавил своята автобиография през 1997 г. "The Royalty".