Звездата от Боливуд Ирфан Хан, известен на почитателите на киното с ролите си в "Беднякът милионер" и "Животът на Пи", е починал в болница в Мумбай, съобщи Би Би Си.

През 2018 г. 51-годишният тогава актьор обяви, че е диагностициран с нeвроендокринен тумор. Той проведе лечение в лондонска болница, а след това и в родната си Индия, но загуби битката за живот.

Сахабзаде Ирфан Али Хан е роден на 7 януари 1967 година в Джайпур, щата Раджастан в Индия.  Участвал е в над 100 боливудски филма и няколко британски и холивудски продукции, сред които "Джурасик свят", "Невероятният Спайдър-Мен" и в главна роля наред с Том Ханкс в адаптацията от 2016 година на романа на Дан Браун "Ад".

Филмовите критици и съвременниците му го смятат за един от най-добрите индийски актьори, заради разнообразната му и естествена актьорска игра.

През 2011 година Хан получава „Падма Шри“ – четвъртата по ранг гражданска награда в Индия за приносите си в областта на изкуството. Отличен е с наградата за най-добър актьор на 60-тите национални филмови награди на Индия за възплъщението си в ролята на атлета Паан Сингх Томар в едноименния биографичен филм.

През 2014 година той печели Азиатската филмова награда за най-добър актьор, три награди на Международната академия за индийско кино, три награди „Филмфеър“, една номинация за наградата „Независим дух“, и разнообразни други международни отличия.