Актрисата и комедийна звезда Бети Уайт неуморно се застъпваше за животните през целия си живот - от грижата за тези без дом до собствено седмично телевизионно шоу - "The Pet Set", посветено на известните ѝ приятели и техните домашни любимци.

Най-големият ѝ принос обаче може би тепърва предстои: днес почитателите на Уайт се готвят да даряват на благотворителни организации и приюти за хуманно отношение към животните като част от #ПредизвикателствотоБетиУайт (#BettyWhiteChallenge). Организациите на свой ред са готови да приемат тази форма на почит, която феновете ще засвидетелстват към своята любимка в деня, когато тя щеше да навърши 100 години.

"Много пъти съм разговаряла с Бети за хуманното отношение към животните и знам, че тя гледа надолу от небето и наистина се усмихва", споделя Робин Ганзърт, която ръководи "American Humane" - организация за хуманно отношение към животните, в чиято дейност звездата от "Жега в Кливланд" участва повече от 60 години. "Тя ще се усмихва на рождения си ден. Ще се усмихва заради животите, чийто живот е променила", допълва тя.

Така и не става ясно точно кой стартира предизвикателството в социалните медии малко след кончината на холивудската легенда на 31 декември. Въпреки това то е факт и идеята да се дарят 5 долара на местна организация за спасяване на животни от името на Уайт на рождения ѝ ден бързо се разпространи, пише БТА. Инициативата получи огромна подкрепа в Twitter, като в нея се включига редица знаменитости като актьорите Марк Хамил и Джордж Такеи.

Снимка: Getty Images