Почитатели на Шиниъд О'Конър изпяха най-известната ѝ песен на трогателно събиране в Дъблин, за да отдадат почит на покойната звезда, предават чуждестранните медии.

Около 100 души се обединиха, за да изпеят "Nothing Compares 2 U" в неделя следобед.

Певицата, която почина миналата седмица в Лондон на 56-годишна възраст, получи международна слава през 1990 г. с нейната версия на хита.

Вижте снимки >>

Наред със силния си глас и текстовете, ирландската изпълнителка беше известна с непримиримостта си по социални и политически въпроси, след които скандала с насилие над деца в Католическата църква и отношението към жените, занимаващи се с музика.

Събитието в центъра на ирландската столица беше организирано от социалистическата феминистка група "Роза". Активистката на движението и бивш ирландски парламентарист Рут Копинджър отдаде почит на покойната певица.

Снимка: АР/БТА

"Изключителен и уникален глас, който можеше да бъде както шепот, така и писък, тя пленяваше публиката", каза Копинджър.

"Артистичността и активността на Шиниъд не могат да бъдат разделени - те бяха свързани. Нейната артистична почтеност и чувство за справедливост идват от собствения и опит с несправедливост".

По-рано в същия ден, журналиста и романист Колъм Тойбин каза, че покойната звезда е пяла с "чувство за мисия", за да говори срещу несправедливостите.

Снимка: АР/БТА

Пред радио ВВС 4 той определи като "изключителен момент" това, че певицата скъса снимката на собствената си майка пред папата, предава БТА. Според него по този начин тя показала, че е има желание да "върви срещу зрънцето", за да подчертае това, което ще се превърне в скандал с насилие над деца в Католическа църква.

Шиниъд О'Конър, която е отличена с награда "Грами", предизвика полемика и влезе в заглавията през 1992 г., когато скъса снимка на папа Йоан Павел Втори в американското телевизионно шоу "Saturday Nigt Live" в знак на протест срещу Католическата църква, като предизвиква яростна реакция, припомня ДПА.

Снимка: АР/БТА