Американският дизайнер Херън Престън откри Седмицата на мъжката мода в Париж, като манекените му преминаха при "засилени мерки за сигурност" - през металодетекторни рамки, преди да стъпят на подиума.

Вижте снимки >>

Постановката на дефилето на Престън беше в съзвучие с протестите, обхванали Париж и цяла Франция през последните месеци. Очаква се акциите на "жълтите жилетки" да нарушат ритъма на модните дефилета в събота, когато е планиран поредният им протест, предава Франс прес, цитирана от БТА.

Манекените на Престън идваха от мъглата и преминаваха през металотърсачите, като бяха проверявани както те, така и саковете им. В колекциите му преобладаваше оранжевия цвят, с който дизайнерът наложи своето име в модния свят. Дефилето премина в Токийския дворец в Париж. Престън е бивш креативен директор на рапъра Кание Уест, осъществил успешно сътрудничество с Nike, Off-White и американското космическо ведомство НАСА.

Дизайнерът Върджил Абло

Снимка: БТА

Манекените от ревюто му "Нощна смяна" дефилираха и в жълто, и то много подобно по интензивност на това на протестиращите "жълти жилетки".

Седмицата на мъжката мода ще приключи в неделя с очакваното дефиле на Celine и на дизайнера Еди Слиман. Това ще бъде първата представена мъжка колекция на марката след смесената, представена през миналия септември.

Dior нарочно изтеглиха ревюто си с един ден, за да не бъде в събота и да не съвпадне с протестите. Повечето от дефилетата се провеждат в близост до Шанз Елизе и организаторите се притесняват те да не бъдат прекъснати от размириците във френската столица.