Певицата Пола Абдул е подала съдебен иск срещу бившия си шеф Найджъл Литгоу, продуцент на шоуто "American Idol", като го обвинява в два случая на сексуално посегателство, предадоха осведомителните агенции.

В жалбата, внесена в петък във Върховния съд на окръг Лос Анджелис, носителката на награда "Грами" твърди, че британецът "е бил наясно", че поведението му е "неуместно и дори престъпно", пише "Дедлайн".

Абдул, която е на 61 години, е сред първите членове на журито в хитовото телевизионно шоу от 2002 до 2009 г., а 74-годишният Литгоу е един от изпълнителните му продуценти, припомня ДПА.

Двамата работят заедно и няколко години по-късно, когато Пола Абдул се присъединява към журито на предаването "So You Think You Can Dance". Литгоу е негов създател, продуцент, а също участва и като член на журито.

В подадения съдебен иск изпълнителката на "Straight Up" твърди, че той я нападнал за първи път в асансьор по време на регионални прослушвания за един от първите сезони на "American Idol".

Абдул успяла да го отблъсне и да избяга, се посочва в документа, цитиран от списание "People". Тя обаче предупредила Литгоу, че поведението му е неприемливо, а по-късно се свързала и с негови представители, за да ги информира за случилото се.

Накрая решила да не предприема действия от страх да не бъде уволнена от шоуто, се казва още в съдебния иск, пише БТА.

Пола Абдул твърди също, че е получавала по-ниско заплащане от колегите си мъже в предаването и е била "обект на постоянни подигравки, унижение и тормоз".

Вторият случай на сексуално посегателство от страна на Литгоу бил през 2015 г., когато певицата е член на журито в "So You Think You Can Dance", се посочва в подадената жалба.

Инцидентът станал по време на вечеря в дома на продуцента, на която тя присъствала, мислейки, че това е професионална покана. Той притиснал певицата, докато тя седяла на дивана.  Според документа Литгоу "се опитал да я целуне, заявявайки, че двамата ще бъдат отлична "влиятелна двойка".

В иска си Пол Абдул посочва също, че е станала свидетелка как Найджъл Литгоу опипва една от нейните асистентки през същата година. Жената, наречена Ейприл в документа, "не се е съгласила" с подобно поведение, се казва още в него.

Самият Найджъл Литгоу отрича абсолютно всички обвинения.

"Би било малко, ако кажа, че съм шокиран и натъжен от обвиненията отправени от Пола Абдул. Две десетилетия Пола и аз общуваме като близки, но напълно платонични приятели и колеги. Неочаквано обаче научих за тези твърдения и искам да бъда ясен: те не само са неверни, те са дълбоко обидни за мен и за всичко, което подкрепям. Въпреки че непостоянното поведение на Пола е добре познато от години, не мога да се преструвам, че разбирам точно защо би завела дело, за което би трябвало добре да знае, че не е основателно", споделя Литгоу.