Помните ли парчетата "Barbie Girl", "My Oh My", "Doctor Jones" и "Turn Back Time"? Ако да, то определено сте израснали с музиката от 90-те години на миналия век и знаете за какво говорим, когато споменаваме бандата Aqua и техния най-успешен албум "Aquarium".

Вижте снимки >>

От излизането на топ хита на групата "Barbie Girls" са изминали вече 23 години (всъщност толкова ще станат на 14 май, ако искаме да сме точни), а дебютният албум "Aquarium" на групата също става на 23 години през септември 2020.

Да, това определено е твърде дълго време и за онези от вас, които си спомнят хитовете на Aqua, сигурно ще е интересно да научат къде са членовете на бандата сега и как изглеждат днес.

Но първо малко история и интересни факти.

Aqua е датска банда, но най-известният ѝ член - вокалистката Лене Нистрьом, е норвежка. Групата е сформирана през далечната 1988 г., като първоначално е носела името "Joy Speed", но членовете на бандата решили, че това име не е достатъчно запомнящо се и се вдъхновили от плакат на аквариум, за да се нарекат Aqua.

В състава на бандата са Лене Нистрьом, Рене Диф, Сьорен Растед и Клаус Норен. Лене е единствената жена в групата. И като такава е предизвикала вниманието поне на двама други нейни членове. За кратно тя се среща с Рене Диф, но после започва връзка със Сьорен Растед. Двамата са женени в продължение на 16 години (от 2001 до 2017) и имат две деца - Индия и Били Растед.

Известната татуировка на Лене на птица на ръката ѝ всъщност не е истинска. Тя дълго се чуди дали наистина да си татуира това, но момчетата от групата я разубеждават.

А в интервю, което членовете на групата дават за австралийско издание преди години, Лене разкрива, че Рене Диф не носи бельо. Никога!

Групата става супер известна след излизането на албума им "Aquarium" през 1997 г. Вторият им албум "Aquarius" излиза през февруари 2000 г., а през 2001 г. пеят на сцената на 46-тото издание на конкурса Евровизия, който тогава се провежда в Копенхаген.

Изпълнението им на "Barbie Girl" на Евровизия обаче води до редица проблеми за бандата заради добавените "неприлични" фрази и жестове към песента. А и по това време, още от 2000 г., срещу тях има заведено дело заради уронване престижа на марката Barbie, отново заради "Barbie Girl".

Третият им албум "Megalomania" излиза през 2011 г. Групата се разделя и събира няколко пъти през годините.

Първият им реюниън е между 2008 и 2012 година, след което отново се разделят. А през 2014 обявяват турне в Австралия и Нова Зеландия.

Клаус Норeн окончателно напуска бандата през септември 2016 г., но самият той казва, че все още е в добри отношения с останалите членове на Aqua и ги счита за свое семейство.

През май 2018 г. Aqua обявяват турнето си "The Rewind Tour" в Канада, а през юни същата година издават и последното си съвместно парче засега "Rookie".

В последното видео, което членовете на бандата са пуснали, намекват за участието си на фестивала Коачела през 2020 година. Фестивалът трябваше да се състои през април тази година, но бе отложен за октомври и засега няма информация Aqua да се включат в него.

Aqua са възнамерявали да направят и голямо турне в Северна Америка за първи път от 20 години, под името "Nostalgia Tour". В официалния уебсайт на бандата за момента има няколко обявени дати за концерти в градове в Канада, които трябва да се състоят през юни и септември тази година.