Мария Бакалова спечели наградата за актриса в поддържаща роля на Лондонските кинокритици за филма "Борат 2", съобщи в. "The Guardian". Тя измести за наградата Елън Бърнстин ("Да намериш отново себе си") и Аманда Сайфред ("Манк").

Голямата награда за филм на годината Лондонските кинокритици (London Critics Circle) присъдиха на "Земя на номади". Филмът спечели още две награди на виртуалната церемония - за актриса на годината на Франсис Макдорманд и за сценарий на Клои Чжао. Филмът вече се очертава като фаворит в холивудския награден сезон, като част от групата режисирани от жени, получаващи много номинации. Той беше отличен и на кинофестивала във Венеция.

Хорърът "Сейнт Мод" също получи три приза, включително и за британски фим на годината.

Вижте снимки на Мария >>

Наградата за най-добър актьор заслужи посмъртно Чадуик Боузман за "Ма Рейни: Майката на блуса", предава БТА.

Снимка: Официален профил в Instagram

Превъплъщението на бургазлийката в дъщерята на казахстанския журналист - Тутар, до този момент ѝ донесе редица серизони постижения, а едно от тях е, че Бакалова стана в първата българка в историята, която е номинирана за престижната награда "Златен глобус" в категория "Най-добра женска роля". Церемонията по връчването на призовете ще се състои в последния ден на този месец, а в нея за статуетката тя ще трябва да премери сили с актриси като Мишел Пфайфър и Кейт Хъдсън.

Преди по-малко от седмица и Гилдията на актьорите също номинира Мария за изпълнението ѝ в лентата на Саша Коен, който е сигурен, че всяко едно постижение я отвежда с една стъпка по-близо до "Оскар"-а, който ѝ предрече още преди няколко месеца - в свое интервю, състояло се през премиерната седмица на продукцията с тяхно участие, качена в стрийминг платформата Amazon Prime.

Снимка: Официален профил в Instagram

"Боже мой! Шокирана съм! 
Благодаря на Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд за тази чест!
Да бъда номинирана за ролята на такава страхотна жена, каквато е Тутар, ще остане завинаги върховата точка не само в кариерата, но и в живота. Толкова съм благодарна на Саша Коен както и на филма "Борат"!

Аз съм най-щастливият човек в целия свят и се надявам това признание ще привлече повече внимание към някои от моите невероятно талантливи колеги  в България и Източна Европа", гласят думите на Мария в Инстаграм, с които обяви новината, че ще се бори за "Златен глобус".