Кейт Мидълтън безспорно е една от най-стилните жени в публичното пространство и широко призната за модна икона на XXI век.

Като се имат предвид многобройните задължения, които трябва да изпълнява, и "кралските модни правила", които да спазва като херцогиня на Кеймбридж (включително никога да не сваля палтото си на публично място), не е изненадващо, че въпреки несъмнено богатия си гардероб, има няколко модни артикула, които рядко облича. И въпреки това по време на коронацията, която се състоя на 6-и май, тя бе една от най-добре изглеждащите кралски особи.

Съдейки по кралския протокол жените, членове на кралското семейство, се очаква да се придържат към много строги кодекси на поведение по време на публични ангажименти. Докато Мегън Маркъл е известна с това, че нарушава обичаите, то Кейт Мидълтън играе по правилата.

И макар да си член на британското кралско семейство да звучи като пълна мечта за всички, много аспекти на кралския живот не са толкова бляскави, колкото изглеждат. Наред с диадемите, балните рокли и луксозния начин на живот има и някои ограничения, като например: 

Носенето на оранжево
Причината, поради която кралските особи избягват този цвят, не е точно определена, но основната теория е, че то не излиза добре на снимки. Въпреки това Кейт може да се придържа към прасковения цвят.

Снимка: Getty Images

Сини дънки

Докато черните и сивите дънки често се появяват в ежедневното й облекло, то традиционните сини дънки са рядкост.

Снимка: Getty Images

Ниски сандали
Въпреки че няма "кралско правило" срещу носенето на сандали, Кейт е виждана само няколко пъти със сандали на ток, но никога не е снимана с равни летни обувки.

Снимка: Getty Images

Къси панталонки
По време на шампионата по ветроходство за Купата на краля през 2019-а Кейт изненада зрителите, като излезе с чифт къси панталони (напълно подходящи за събитието).
През юли 2022-а по същия повод херцогинята отново бе забелязана с чифт свежи къси панталонки от дизайнера Холанд Купър. Освен тези два повода единствено преди сватбата си с Уилям е забелязвана да носи по-къси дрехи.

Снимка: Getty Images

Носенето на палто на закрити пространства
По време на обяд с норвежкият престолонаследник Хакон и съпругата му Мете-Марит, Кейт прекара срещата със закопчано палто от "Dolce & Gabbana" - и макар че вероятно е била благодарна за допълнителния слой топлина, който то ѝ е осигурило в борбата с мразовитите температури в Норвегия, този ход вероятно е бил по-скоро резултат от кралския протокол, отколкото опит да се стопли. Оказва се, че според кралския етикет херцогинята не трябва да сваля сакото си на публично място, тъй като това се смята за "неприлично". Актът на сваляне на най-горния слой дрехи на публично място, независимо от обстоятелствата, всъщност се приема с неодобрение. В случай, че все пак трябва да го махне кралската особа се оттегля настрана, където няма камери.

Снимка: Getty Images

Винаги е било прието членовете на кралското семейство да се обличат скромно, но жените в Бъкингамския дворец имат особено дълъг списък с ограничения по отношение на облеклото, прическата и външния си вид. Някои от тези правила са логични за семейство, което постоянно е в полезрението на обществеността, но някои разпоредби изглеждат леко пресилени:

Херцогинята не бива да носи тъмен лак за нокти 
В допълнение към ограниченията в гардероба си, Кейт Мидълтън се сблъсква с ограничения и по отношение на избора на лак за нокти. Според Woman & Home, въпреки че няма писано правило за това какви цветове лак за нокти могат и не могат да носят жените от кралското семейство, херцогинята на Кеймбридж носи само светлорозов или телесен лак, за да остане последователна и стилна. 

Няма право да гласува
Едно сериозно правило на кралското семейство. Кралска особа няма право да дава своя глас, иначе би се водило в нарушение на член 49-и от Хартата на основните права на Европейския съюз. Те са задължени да запазят строг неутралитет по отношение на политическите въпроси.

Въпреки това авторката и историк Сара Гристууд съобщава за BBC News, че решението семейството да не участва в публичното гласуване всъщност е модерно. Грийстууд обясни, че оставането "напълно настрана" от политиката е част от "голямото преосмисляне на монархията след края на Първата световна война и създаването на Дом Уиндзор". Така че, макар да изглежда несправедливо парламентът да възпира кралското семейство от нещо, което изглежда е основно конституционно право, решението на херцогинята на Кеймбридж и останалите членове на семейството да не гласуват е доброволно. 

Не може да пътува, без черен костюм в багажа
Според "Independent" херцогинята на Кеймбридж и останалите членове на кралското семейство са длъжни винаги да взимат и черни дрехи, когато пътуват, в случай че друг член на семейството умре по време на пътуването. Това правило не важи само за кралските особи. Дори британските новинари са длъжни да правят същото, когато пътуват, в случай че трябва да съобщят за смъртта на член на кралското семейство. Според Mental Floss тази политика е възникнала след реална ситуация, възникнала по време на пътуването на покойната Елизабет в Кения през 1952 г. Тогавашната принцеса е трябвало да се върне в Англия, след като баща ѝ, крал Джордж VI, умира от рак на белия дроб, и не е могла да напусне самолета, докато някой не ѝ донесе черен костюм, който да облече.

Снимка: Getty Images

Непознати не могат да докосват херцогинята на Кеймбридж
Можем да предположим, че има огромен брой протоколи за осигуряване на безопасността, така че е логично да има строги правила за докосване на херцогинята на Кеймбридж и други членове на семейството. Дори и да има подходящ момент за здрависване, е редно да се изчака кралската особа първа да подаде ръка. Друга причина, поради която не могат да бъдат докосвани от непознати, всъщност идва от старата идея, че кралските особи са божества, а не просто обикновени хора. Както споделя историкът Кейт Уилямс от университета "Роял Холоуей" пред BBC News: "От Средновековието монарсите са били възприемани един вид като богове, така че са изисквали да бъдат третирани като такива." 

Снимка: Getty Images

Херцогинята не може да раздава автографи
Наред с многото мерки, въведени за осигуряване на безопасността на всички обитатели на Бъкингамския дворец, на Кейт Мидълтън, принц Уилям и останалите членове на семейството е строго забранено да дават автографи.

Според "Express" автографите са забранени, за да не могат да бъдат фалшифицирани и продавани с цел печалба. Всъщност винаги, когато крал Чарлз Трети е помолен за автограф, той учтиво отговаря: "Съжалявам, не ми разрешават да правя това", независимо дали наистина иска или не. Има някои изключения. "Travel & Leisure" отбелязва, че на семейството е разрешено "да се подписва на официални документи".

Правилата по време на бременност
За децата на кралското семейство има много правила и всичко започва още по време на бременността. Според "Film Daily" едно от най-важните е, че кралските раждания трябва да бъдат обявени 12 седмици след началото на бременността. Въпреки че кралското семейство трябва да остане сравнително дискретно по време на трите триместъра, Кейт се разкри по време на подкаст епизод на "Happy Mum, Happy Baby". Херцогинята сподели, че се е борила със сутрешното гадене и всъщност е била диагностицирана с хиперемезис гравидарум, който според Центъра за контрол и превенция на заболяванията се причинява от "тежко, упорито гадене и повръщане по време на бременност". За щастие, Кейт успява да преодолее усложненията по време на бременността и да роди три прекрасни деца. 

Снимка: Getty Images