Вчера, точно в полунощ, книжарниците в Лондон отвориха извънредно своите врати, за да се справят с огромния наплив от желаещи да бъдат сред първите, които да прибавят книгата на принц Хари в личната си библиотека, след като тя официално бе пусната в продажба. Феновете, редящи се на дълги опашки пред обектите, за да си купят бройка от изданието с твърди корици, казаха пред медиите на Острова, че искат да научат истината за живота на аристократа "от първа ръка".

Премиерата на "Spare" ("Резервен") се състоя след като нейни копия изтекоха на пазара в Испания още през миналата седмица, озовавайки се по рафтовете някои от обектите на големите книгоразпространители там, които очевидно са нарушили уговорката си с издателството, предлагайки на своите клиенти възможност да се снабдят нея по-рано от договореното.

Вижте снимки >>

Компания "Waterstones" заяви, че автобиографията на херцога на Съсекс е едно от "най-търсените заглавия с предварителна поръчка от десетилетие насам". Снощи, късно вечерта, книжарите отвориха своите магазини, разположени на площад "Пикадили", предвиждайки големия интерес към тома. Редица клонове на "WH Smith" също бяха сред тези, които удължиха работното си време заради изданието.

Историята на малкия син на крал Чалрз Трети, описана в 410 страници, вече оглавява списъка на най-продаваните заглавия в Обединеното кралство на онлайн търговеца Amazon, макар различни части от нея предварително да стигнаха до пресата, която услужливо ги представи на своите читатели - например как принц Хари е загубил девствеността си, или как е бил нападнат от брат си, принц Уилям.

Снимка: Getty Images

Книгата, описваща конфликтите, случили в кралския двор, предоставя гледната точка на Хари относно разногласията в семейството му. Неговият разказ започва с детството му и завършва с оттеглянето му от фамилията.

Засега Бъкингамският дворец и дворецът Кенсингтън не са коментирали темата.

В четивото принц Хари твърди, че е молил баща си да не се жени повторно, че е убил 25 души по време на военната си служба в Афганистан, че е приемал различни лекарства, опитвайки се да се справи със силни пристъпи на паника, както и че Меган и Катрин са имали трудна връзка.

Една от основните теми в автобиографията е чувството на непреодолима скръб, което аристократът изпитва заради загубата на неговата майка, принцеса Даяна, причинила му "посттравматично стресово разстройство". В свое скорошно интервю за популяризиране на "Spare" ("Резервен") Хари каза, че се е посветил на мисията да промени медийния пейзаж, тъй като именно пресата се счита за отговорна за преследването на Лейди Ди, довело до фаталния ѝ край.

Снимка: АР/БТА

Разказът на Хари издава, че с брат му са се наричали "Харолд" и "Уили", , че в миналото е купувал дрехите си от магазина с намаления "TK Maxx" и че е бил страстен почитател на сериала "Приятели". Принцът разкрива още, че за първи път е научил за смъртта на баба си - кралица Елизабет Втора, от уебсайта на BBC, а не от семейството си.

Членовете на кралското семейство са пропуснати в раздела за благодарности на книгата. Вместо това херцогът изказва специално признание на приятелите си в Обединеното кралство, "които са останали до него сред мъглата". Запитан дали публикуването на тома има шанс да попречи на евентуално помирение с неговите роднини, Хари каза отчуждението му от тях надали би могло да бъде по-голямо, дори и да не подвързваше своята истина, поставяйки я между две корици, за да я сподели със света.

"Има неща, които все още ще ме дразнят, но вече не съм ядосан, защото съм точно там, където трябва да бъда", каза той пред камерата на предаването "Good Morning America".

Въпреки предварително изтеклата информация, мнозина се наредиха на опашка до късно през нощта, за да купят мемоарите.

Снимка: АР/БТА

Професор Крис Имафидън от Епинг бе сред множеството, заело позиция пред книжарниците, обяснявайки, че е "изключително любопитен" да разбере защо Хари се е оттеглил от кралския живот.

"Наистина искам да разбера от първа ръка за случилото се", каза той.

На опашката бе и 27-годишната Саша Пърсел, работеща като барман, която наскоро се е преместила в Лондон от Мелбърн, Австралия.

"Просто съм заинтригувана", каза тя. "Чела съм толкова много в пресата за изданието, а сега искам да прочета и него".

А 46-годишната Сара Накана от Южен Лондон каза, че вече е изтеглила аудиокнигата, защото иска да "изпревари британската преса и техните разкази".

Снимка: АР/БТА

Проучване на общественото мнение от YouGov, публикувано в понеделник, показа първоначален спад в популярността на принц Хари в родината му. Допитването показа, че 64% от анкетираните имат отрицателна представа за него, което означава, че от миналата есен насам 33% от хората са променили вижданията си за принца.

Данните за януари 2023 г. обаче отчитат по-голяма подкрепа сред младите хора на възраст 18-24 години, като броят им е почти поравно разпределен между тези с положителни и отрицателни възгледи за аристократа.