Принц Филип, съпругът на британската кралица Елизабет Втора, се възстановява след успешна сърдечна процедура, пише в официално изявление на Бъкингамския дворец.

Херцогът на Единбург бил подложен на интервенцията в лондонската болница "Сейнт Бартоломю" и ще остане там за лечение, почивка и възстановяване.

Принц Филип, който е на 99 години, постъпи в лондонската частното здравно заведение "Крал Едуард Седми" на 16 февруари и бе лекуван за инфекция, за която бе съобщено, че не свързана с Cvovid-19. В понеделник той бе преместен в специализираната кардиологична болница "Сейнт Бартоломю".

Кралица Елизабет Втора и принц Филип бяха ваксинирани срещу коронавируса през януари. Херцогът на Единбург има сърдечни проблеми от години, припомня БТА. През 2011 г. той бе закаран по спешност с хеликоптер в болница заради болки в гърдите и бе лекуван за блокирана коронарна артерия.

Снимка: Getty Images

От пролетта на миналата година заради пандемията кралицата и съпругът ѝ са в двореца Уиндзор извън Лондон. Принц Филип се оттегли от публични ангажименти през 2017 г.

Дворецът подготвя тържества по повод стотния рожден ден на херцога на Единбург на 10 юни тази година, ако ограниченията заради пандемията ги позволяват.

Снимка: AP/БТА