Принц Хари и съпругата му Меган вече няма да бъдат действащи членове на британското кралско семейство и няма да използват титлите "кралски височества", обяви днес Бъкингамският дворец. 

Това се случва, след като преди дни Хари и жена му - бившата американска актриса Меган Маркъл, обявиха, че искат да се откажат от финансовите привилегии, определени от статуса им на херцог и херцогиня на Съсекс, и да печелят парите си сами, продължавайки обаче да изпълняват задълженията си като кралски особи. От Бъкингамският дворец тогава заявиха, че тази стъпка създава проблеми, чието решаване ще отнеме време.

"Хари, Меган и Арчи винаги ще бъдат силно обичани членове на семейството", заявява днес кралица Елизабет Втора в изявление, разпространено до медиите.

Хари и Меган обаче повече няма да получават обществени средства и ще възстановят сумата от 2,4 млн. британски лири (3,1 млн. долара), похарчена за ремонта на резиденцията им.

Снимка: PA via AP/БТА

"Признавам предизвикателствата, които трябваше да понесат като резултат от засиленото внимание през последните две години, и подкрепям желанието им за по-независим живот", заявява още кралицата.

Тя допълва, че е особено горда от начина, по който Меган е станала част от семейството. 

Снимка: Buckingham Palace via AP/БТА

С благословията на кралицата херцогът и херцогинята на Съсекс могат да запазят ролите си като покровители на някои организации. Въпреки че повече няма да могат официално да представляват кралицата, те ясно са заявили, че ще следват ценностите, споделяни от Нейно величество, се допълва в изявлението.

Промените в статута на двойката ще влязат в сила през пролетта на 2020 година.

"Цялото ми семейство се надява, че днешното споразумение им позволява да започнат да изграждат щастлив и спокоен нов живот", допълва кралицата.

Бъкингамският дворец не уточнява кой ще плаща за охраната на двойката в бъдеще, която в момента се поема от данъкоплатците.

Принц Хари е Меган прекараха Коледа в Канада със сина си Арчи и не бяха с кралското семейство.

Снимка: Официален профил в Instagram

Вижте още снимки  >>