Откакто прекъсна връзки с кралското си семейство преди четири години, принц Хари вече посочва като основно местожителство Съединените щати, информират световните осведомителни агенции.

Херцогът на Съсекс наскоро актуализира жилищните си документи, като посочи, че неговата "нова страна/държава, в която пребивава е САЩ", показват документи, получени за Daily Mail. Той и съпругата му Меган Маркъл официално се изнесоха от дома си в Обединеното кралство на 28 юни, три месеца след като крал Чарлз III ги изсели от имота, известен като Фрогмор Котидж.

Въпреки че не е ясно дали отказът на принца от британското му жителство ще се отрази на някоя от титлите му, той може да получи възможност да обсъди този въпрос с баща си следващия месец, когато ще посети Лондон. Макар правната промяна, през декември 2023 г. Хари обясни, че все още смята Великобритания за свой "дом", но се чувства "принуден" да избяга в Щатите поради опасения за сигурността си.

"Обединеното кралство заема централно място в живота на моите деца и е място, на което искам те да се чувстват като у дома си, колкото и там, където живеят в момента в САЩ", заяви херцогът в писмено изявление, прочетено в лондонски съд на фона на правното му отхвърлено искане за полицейска охрана, финансирана от данъкоплатците.

"Това не може да се случи, ако не е възможно да ги предпазим, когато са на територията на Обединеното кралство."

Оттогава кралският син проявява интерес към получаване на американско гражданство. "Американското гражданство е мисъл, която ми е минавала през главата, но със сигурност не е нещо, което е приоритет за мен в момента", каза той в "Добро утро, Америка" през февруари. Двамата с Маркъл живеят в Калифорния с двете си деца през последните четири години и според Page Six вероятно ще останат там за известно време. "Невероятно е", каза той за живота на Западното крайбрежие. "Обичам всеки един ден прекаран тук."

View this post on Instagram

A post shared by Archie and Lilibet of Sussex (@archieandlili)

Това обаче може да се окаже нелек процес за принца, който в мемоарната си книга открито разказа за употребата на наркотици в миналото. В бестселъра Хари признава, че е "пиел много", употребявал е кокаин, пушил е трева и е експериментирал с други вещества. Някои правни експерти твърдят, че САЩ може да отнеме визата му, но други са на мнение, че статутът му там не е изложен на голям риск, освен ако не си навлече други правни проблеми.

"При липса на каквото и да е наказателно обвинение, свързано с наркотици или алкохол, или на констатация от страна на съдебен орган, че принц Хари е употребяващ наркотици, какъвто той очевидно не е, не виждам никакъв проблем в разкритията в мемоарите му относно експериментирането с тях за развлечение", заяви по-рано пред Page Six имиграционният адвокат Джеймс Леонард. Друга неяснота е дали Хари ще трябва да се откаже от кралските си титли , за да получи гражданство.

Службата за гражданство и имиграция на САЩ (USCIS) отбелязва на сайта си политика, наречена "Отказ от титла или благороднически орден", която може да изисква херцогът на Съсекс повече да не бъде споменаван като такъв. "Всеки кандидат, който има каквито и да е наследствени титли или благороднически постове в която и да е чужда държава, трябва да се откаже от тях", според политиката, посочена в раздел "Клетва за вярност" към САЩ. "Кандидатът трябва изрично да се откаже от титлата или поста си по време на публична церемония и USCIS трябва да регистрира отказа като част от процедурата."

Това може да се окаже проблем за бъдещия продуцент, който наскоро заяви, че ще стартира два сериала по Netflix.