Принц Хари се спусна с 99 км/ч с бобслей по писта, включена в програмата на игрите "Инвиктус" в канадския курорт Уислър догодина, и каза, че всеки трябва да направи това, предават АП и БТА.

Хари е в Уислър, Британска Колумбия, със съпругата си Меган, за да се срещне със спортисти, които са на тренировъчен лагер и да рекламира игрите за военни ветерани инвалиди, които той основа, след като служи в Афганистан. Това е една от най-бързите писти за бобслей в света. А принцът се спусна два пъти по нея, след като бе инструктиран.

Когато завърши първото си спускане, му помогнаха на слезе от бобслея. Той свали каската си и с усмивка каза, че "всеки трябва да направи това задължително". Съпругата му Меган го чакаше в долната част на пистата след двете му спускания. Имаше и медицински екип в готовност.

Опитните състезатели се спускат от горната част на пистата, но принцът започна от средата. Американецът Айвън Морера, който е с ампутирана ръка, след като е бил ранен в Афганистан, е на тренировъчен лагер в Уислър. Той каза, че оценява ангажимента на Хари да дава възможност на пострадали военни да намерят смисъл в живота си отново.

Хари и Меган

Снимка: БТА/АП

Снимка: БТА/АП

"Продължавам да се възстановявам от тази контузия, може би не физически, а емоционално, психически", каза Морера. "Катастрофално събитие като това ти се отразява, така че адаптивните спортове са моят начин да се справя с това."

Иначе игрите "Инвиктус" във Ванкувър и Уислър през 2025 г. за първи път ще включват зимни спортове. Догодина се очакват около 500 състезатели да се включат.