Херцогът на Съсекс днес загуби обжалването си във Върховния съд срещу Министерството на вътрешните работи, което реши да промени нивото на личната му охрана при посещенията му във Великобритания. Както е известно тя се финансира от данъкоплатците.

Принц Хари предприе правни действия във връзка с решението от февруари 2020 г. на Изпълнителния комитет за защита на кралските и обществени личности (Ravec), след като му беше казано, че повече няма да получава "същата степен" на публично финансирана защита, когато е в Обединеното кралство.

След изслушване през декември, пенсионираният съдия от Върховния съд сър Питър Лейн излезе с решение по делото днес, като обяви: "Молбата за съдебен преглед е отхвърлена."

В резюме на решението, издадено тази сутрин, се казва, че съдът е определил, че "не е имало никаква незаконосъобразност при вземането на решението", добавяйки, че то не е "ирационално". Съдът също така установи, че "решението не е помрачено от процедурна несправедливост".

Адвокатите на херцога по-рано казаха пред съда, че той е бил третиран "по-неблагоприятно". Освен това в съда беше казано, че Хари вярва, че децата му - принц Арчи и принцеса Лилибет - не могат да се "чувстват като у дома си" в Обединеното кралство, ако там "не е възможно да бъдат в безопасност".

Правителството каза, че искът на Хари трябва да бъде отхвърлен с аргумента, че "Равек", който попада в обхвата на Министерството на вътрешните работи, има право да заключи, че защитата на херцога трябва да бъде "по поръчка" и да се разглежда за всеки отделен случай.

Адвокатите на Министерството на вътрешните работи казаха, че херцогът вече не е член на групата хора, които са под постоянно наблюдение от страна на Равек, но, че ще получи тази възможност при "подходящи обстоятелства".

Хари, който не присъства на изслушването през декември, живее в Северна Америка със съпругата си Меган и децата им. Това се случи след като през януари 2020 г. двойката обяви, че се оттегля като старши членове на кралското семейство.

По-рано този месец Хари разкри в интервю за Good Morning America (GMA) на ABC, че откакто се е преместил в Калифорния, "обмислял" да стане гражданин на САЩ.

Той добави, че неговото "семейство и моят живот в Калифорния са такива, каквито са", но също така каза как е "планирал други пътувания, които ще ме отведат през Обединеното кралство или обратно в Обединеното кралство".

"Ще се отбия и ще видя семейството си, доколкото мога", заяви още той.