Последните дни бяха драматични за датското кралско семейство, след като миналата седмица кралица Маргрете II обяви, че ще премахне титлите на четирима от внуците си, отбелязва "Daily Mail".

Снимка: Getty Images

Решението доведе до избухване на ожесточен кралски спор, като по-малкият ѝ син принц Йоаким заяви, че децата му, принц Николай, на 23 г., принц Феликс, на 20 г., принц Хенрик, на 13 г., и принцеса Атина, на 10 г., са разстроени от това решение. В училището на Атина децата ѝ се подигравали с думите: "Ти ли си тази, която вече не си принцеса?", каза майка ѝ Мари, като добави, че децата ѝ са били поставени под светлините на общественото внимание и затова тя чувства необходимост да ги защити.

От 1 януари 2023 г. те ще станат графове и графини и ще бъдат известни като Техни Превъзходителства, а не като Негово или Нейно Кралско Височество.

На фона на скандала, 53-годишният Йоаким и втората му съпруга принцеса Мари, признаха, че отношенията им с по-големия му брат престолонаследник принц Фредерик и неговата жена принцеса Мери, са "сложни".

Испанско списание твърди, че истинската причина за разрива е, че Йоаким "е бил силно влюбен в снаха си Мери". "Vanitatis Elconfidencial" съобщава, че преди време Йоаким, подпийнал, налетял да целува снаха си по устата по време на банкет.

Снимка: Getty Images

Шведското женско седмично списание "Svensk Damtidning" публикува снимка, за която се твърди, че показва Йоахим, опитващ се да целуне Мери на гала парти на Кралския гвардейски полк. Мери се измъкнала с невъзмутима усмивка, но Мари станала свидетел на неудобния момент.

Двамата принцове срещат едновременно Мери в клуб в Австралия. 

Припомня се, че малко след сватбата на Фредерик и Мери през 2004 г., датските медии са започнали да спекулират, че Йоаким е дълбоко влюбен в снаха си.

Говорейки пред датското издание "Ekstra Bladet", експертът от кралските въпроси Ларс Ховбаке Сьоренсен коментира въпроса с титлите така: "Това е напълно необичайна ситуация, историческа е и говори за сериозността на ситуацията в семейството. Маргрете никога не е правила подобно нещо преди. Това показва, че има огромен конфликт".

Embed from Getty Images

Г-н Сьоренсен добави, че изявлението на кралицата е начин "да се опита да затвори този конфликт" и да тегли черта под него, след няколко дни на турбуленция между нея и по-малкия й син.

Миналия четвъртък принц Йоаким каза пред "Ekstra Bladet", че децата му са били "наранени" от решението на баба им да премахне техните титли и да ги направи графове и графини, добавяйки, че е имал само няколко дни, за да им съобщи новината, преди тя да бъде обявена публично.

Embed from Getty Images

Според г-н Сьоренсен не може членовете на кралското семейство непрекъснато да говорят в пресата за решението на кралицата и да обсъждат нещата помежду си пред очите на всички.

Той добави, че кралица Маргрете трябвало да каже нещо след публичните коментари на принц Йоахим. И затова е направила изявлението, че се извинява, но няма да промени решението си.

Тя призна, че е "подценила" въздействието на постъпката си, но че го е обмисляла дълго време като "кралица, майка и баба".

Друг кралски експерт, Джейкъб Хейнел Йенсен смята, че вероятно тя не е искала да се извини публично за решението си, но че публичните коментари на принц Йоаким не са й оставили друг избор, освен да отговори на обвиненията.

Хайнел Йенсен смята: "Маргрете се почувства принудена да даде изявление, за да не изглежда ледена кралица, в каквато се превърна през последната седмица. Това, разбира се, е опит да се каже, че не такава, има чувства и е разстроена от ситуацията".

Embed from Getty Images

Тя иска монархията да е в крак с времето. "Понякога е необходимо да се вземат трудни решения и да се намери правилният момент. Носенето на кралска титла включва редица задължения, които в бъдеще ще бъдат отговорност на по-малко членове на кралското семейство. Никой не трябва да се съмнява, че моите деца, снахи и внуци са моята голяма радост и гордост. Сега се надявам, че ние като семейство можем да намерим спокойствието сами и в тази ситуация".

Embed from Getty Images

Може би не е изненада, че едно европейско кралско семейство се радва на няколко замъка и дворци, любопитното е, че много от имотите са собственост на държавата и се управляват от Агенцията за дворци и културни ценности.

Това включва главната резиденция на Амалиенборг, пролетния дом на семейството в двореца Фреденсборг, лятната къща в двореца в Грастен и ловната хижа Еремитаж. 

Личните имоти на датската кралица включват замъка Марселисборг, "Château de Caix" във Франция и кралската ловна хижа в Ютланд.

Embed from Getty Images

Принц Йоахим живее с втората си съпруга в Париж, но когато се връща у дома в Дания, понякога отсяда  в замъка Шакенборг в южна Ютланд.

Бившата му съпруга, графиня Александра, майката на двамата му големи синове, коментира казуса с титлите пред датското списание "Se og Hør": "Това идва като гръм от ясно небе. Децата се чувстват отхвърлени. Те не могат да разберат защо самоличността им е отнета".

"Те така или иначе ще загубят титлите си, когато се оженят един ден. Синовете й са млади мъже, така че може би ще го сторят в близко бъдеще, така че защо да не се изчака до този ден, и титлите сами ще си изчезнат", коментират още специалисти.

Въпреки това те ще запазят позициите си по реда на наследяване.

В момента те са седми, осми, девети и десети, но биха се преместили надолу, ако някое от децата на престолонаследника принц Фредерик има свои деца.

Кралица Маргрете получава издръжка от държавата по £800 813 на месец, или £9,6 милиона годишно. Междувременно "Celebrity Net Worth" изброява нейното нетно състояние на около £37 милиона.

Съобщава се, че около £183 750 на месец се дават на синовете на кралицата. Престолонаследникът принц Фредерик получава най-голямата сума от тези пари, от които 10 процента се дават на съпругата му, принцеса Мери.

Embed from Getty Images

Принц Йоаким живее с втората си съпруга принцеса Мари в Париж, където работи като аташе по отбраната в датското посолство от септември 2020 г. През лятото на 2020 г. принц Йоаким получи инсулт по време на почивка във Франция със семейството си и трябваше да бъде откаран по спешност в болница за мозъчна операция.

Най-големите синове на принц Йоаким, Феликс и Николай, са най-големите внуци на Маргрете. И двамата се записаха в Националната военна академия, но напуснаха, преди да завършат следването си. Те се радват на процъфтяващи кариери като модели, позирайки за няколко рекламни кампании и на кориците на списания.

Embed from Getty Images