Мари и Мери - двете снахи на датската кралица Маргрете Втора си приличат като сестри, толкова, че понякога можеш да ги объркаш, особено с протоколните прически и визия. И двете са брюнетки и на вид са обикновени жени, не са красавици, които спират дъха. Но не това е най-важното за успешния брак.

Embed from Getty Images

Освен сходните имена, двете са родени с ден и 4 години разлика - Мари, съпруга на по-малкия син на Маргрете - Йоаким е родена на 6 февруари 1976 година, а етърва й е родена на 5 февруари 1972 година. И двете са работели в рекламни агенции пред да влязат в кралския двор. Често пъти техни поклонници ги бъркат. Коментатори отбелязват че са като две капки вода, като черти и цвят. 

Embed from Getty Images

Едната е в пълна хармония с кралицата свекърва, а другата в последно време беше подразнена от решенията й - децата на Мари и Йоаким останаха без титли, докато тези на брат му Фредерик, престолонаследникът и на Мери, си запазват своите.

Embed from Getty Images

В интервю Мари и Йоаким признаха, че отношенията с другата двойка, брат му и съпругата му, са обтегнати.

Мари и Йоаким и Мери и Фредерик

Снимка: Getty Images

"Не. Не винаги ние решаваме. Мисля, че това е важно да се знае", коментира принцеса Мари, родена във Франция, пред датското списание "See and Hear" преди време за това доколко са самостоятелни със съпруга й като семейство. "Обичах да живея в Дания. Дания е толкова прекрасна страна за живеене. Всичко работи добре и няма много проблеми", каза тя, след като семейството й се премести в Париж под претекст работата на съпруга й Йоаким.

Всъщност позицията на Мери в двореца е разстройвала Мари през годините. Като съпруга на бъдещия монарх, Мери е по-близко до кралица Маргрете. "Мери получава повече внимание и престиж", обяснява кралски източник. "Мари винаги е в сянката на Мери - това е сигурно!". 

Като темперамент също са различни. 

"Мари определено казва повече, отколкото Мери би си помислила да каже. Мери никога не казва нищо, което може да навреди на съпруга й или на собствената й позиция, докато Мари е по-гореща, по-откровена и непримирима".

"Те са много различни, едната е европейка и не просто европейка, ами французойка, там, където Мери, австралийката, е принцесата на Дания, бъдеща кралица, и това я прави номер едно", смята кралската коментаторка Анна Тигесен. Мери е любимка на Маргрете и на датчаните и плюс факта, че Йоаким няма да седне на трона, всичко това огорчавало Мари. Преди време Мери държа пламенна реч в защита на LGBT и с това си спечели още почитатели. 

И докато Мери е искала да стане ветеринарен лекар, Мари обича да кара колело, ски и леката атлетика. Тя също като съпруга си харесва състезанията с коли. 

На няколко пъти двете почти си копират тоалетите. Мари носи тази рокля на новогодишния банкет през 2013, а Мери през 2014 година.

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Приказки за принцеси

Мери, е съпруга на Фредерик, престолонаследник на Дания. Фредерик е очевидният наследник на трона, което означава, че ако той успее, Мери автоматично ще стане кралица консорт на Дания.

Двойката се среща в Slip Inn, пъб в Сидни, когато принцът е на посещение в Австралия по време на летните олимпийски игри през 2000 г. Фредерик се отбива в бара с брат си принц Йоаким, братовчед си принц Николаос от Гърция и Дания, както и тогавашния принц на Астурия и принцеса Марта Луиз от Норвегия. Принцът на Астурия познава съквартиранта на Мери.

Фредерик и Мери започват връзка от разстояние и Фредерик прави редица дискретни посещения в Австралия. На 15 ноември 2001 г. датското седмично списание "Billed Bladet" посочва Мери като приятелка на Фредерик. След това тя се премества от Австралия в Дания през декември 2001 г., докато работи като учител по английски в Париж.

Официалният им годеж през 2003 г. и бракът им през следващата година бяха обект на голямо внимание от страна на австралийските и европейските медии, които описаха брака като съвременна "романтична приказка" между принц и обикновена жена. Мери се превърна в Мария от Дания. 

След брака си принцесата изпълнява ангажименти от името на своята свекърва кралица и в момента служи като патрон на над 30 благотворителни организации, включително Фонда на ООН за населението, Европейския регионален офис на Световната здравна организация, Датския съвет за бежанците. Тя основа организация "Фондация Мери" през 2007 г. През 2019 г. тя стана ригсфорстандър, което й позволява да действа като регент, когато кралицата и престолонаследникът принц Фредерик са в чужбина. Мери и Фредерик са родители на принц Кристиан, на 16 години, принцеса Изабела, на 15, и близнаците принц Винсент и принцеса Джоузефин, на 11.

Мери Елизабет Доналдсън е родена като най-малкото от четири деца на шотландски родители, Хенриета, изпълнителен асистент на заместник-ректора на Университета на Тасмания, и проф. Джон Далглиш Доналдсън, професор по математика. Нейният дядо по бащина линия е капитан Питър Доналдсън (1911-1978). Тя е кръстена на бабите си Мери Далглиш и Елизабет Гибсън Мелроуз и е родена и израснала в Хобарт, Австралия. Тя има две по-големи сестри, Джейн Стивънс и Патриша Бейли, и по-голям брат, Джон Стюарт Доналдсън. Майка й почива от усложнения след сърдечна операция на 20 ноември 1997 г., когато Мери е на 25 години. През 2001 г. баща й се жени за британската писателка и писателка Сюзън Муди.

След дипломирането си работи в рекламни агенции в Мелбърн и Сидни.

През детството си тя се занимава със спорт и други извънкласни дейности - учи музика, свири на пиано, флейта и кларинет, играе баскетбол и хокей.

Сватбата на Мери и Фредерик

Снимка: Getty Images

Мери е обявена за една от най-модерните персони в света в годишния международен списък на най-добре облечените знаменитости на "Vanity Fair", позирала е и е давала интервюта за списания, включително "Vogue Australia" (където е използвала модели на чуждестранни дизайнери като Hugo Boss, Prada, Louis Vuitton или Gaultier и датски дизайнери, като Malene Birger и Georg Jensen), "Dansk" (датско списание, посветено на датската мода) и немския "Vogue" (където е снимана между произведения на датското модерно изкуство в двореца Амалиенборг).

Нейната елегантност беше похвалена от дизайнера Томи Хилфигер.

От Париж с любов

А другата снаха, Мари Кавалие е родена в Париж, Франция. Тя е единственото дете на Ален Кавалие, партньор в рекламна агенция и Франсоаз Грасио (по баща Моро), собственичка на Château de la Vernède, близо до Авиньон. Тя е внучка по бащина линия на Клод Кавалие (доведен син на барон дьо Лимнандер дьо Нювенхов) и баронеса Одил Брюне дьо Серине (по баща Лабес). Мари се мести в Женева с майка си след развода на родителите й. 

Embed from Getty Images

След като се дипломира, тя започва работа в "DoubleClick Inc", международна рекламна агенция, в Ню Йорк, като международен маркетинг координатор. Връщайки се във Франция, тя работи за рекламна агенция "Media Marketing". След това тя работи за агенцията за финансови новини "Reuters Radianz" в Швейцария, заема позиция в REInvest в Женева и работи като изпълнителен секретар в "ING Numismatic Group SA" до годежа си.

Сватбата на Мари и Йоаким

Снимка: Getty Images

Мари за първи път привлече общественото внимание, когато беше снимана с принц Йоахим през август 2005 г. на частна почивка в Авиньон, Франция. През януари 2007 г. Мари придружава принц Йоахим и децата му, от първия брак, на ски ваканция в Швейцария. По-късно същата година Мари се присъедини към кралското семейство за Великден в двореца Марселисборг, където за първи път се срещна с майката на Йоаким, кралица Маргрете II. През 2007 г. Мари прави все по-често посещения през уикенда от Женева в Дания.

Снимка: Getty Images

На 3 октомври 2007 г. беше официално обявено, че Мари Кавалие е сгодена за принц Йоаким. Сватбата се състоя на 24 май 2008 г. в църквата Могелтондер. След брака си с Йоаким титлата на Мари е "Нейно кралско височество принцеса Мари от Дания, графиня на Монпеза".

Embed from Getty Images

Двойката има две биологични деца, Хенрик (роден на 4 май 2009 г.) и Атина (родена на 24 януари 2012 г.), а Мари е мащеха на двамата сина на Йоахим от предишния му брак, Николай и Феликс. Тя е патрон на много организации с различен характер.