Принц Уилям е постигнал тайно извънсъдебно споразумение срещу "много голяма сума" по иск за телефонно хакерство срещу британския клон на вестникарската компания на Рупърт Мърдок. Това съобщи агенция Ройтерс, позовавайки се на съдебна документация на адвокатите на брата на британския престолонаследник принц Хари.

Медийната група отрече това, предаде АФП.

Хари, по-малкият син на крал Чарлз, съди "Нюз груп нюзпейпърс" на Мърдок във Върховния съд в Лондон за множество незаконни действия, за които се твърди, че са извършени от страна на таблоидите й "Сън" и вече несъществуващия "Нюз ъв дъ уърлд", от средата на 90-те години до 2016 г.

По време на тридневните предварителни изслушвания тази седмица Ен Джи Ен, която е изплатила милиони лири за уреждане на над хиляда дела за телефонно хакерство, иска да заличи исковете на принц Хари и на британския актьор Хю Грант, като твърди, че те е трябвало да предприемат съдебни действия по-рано. Пресгрупата също така отрича някой от вестник "Сън" да е участвал в каквато и да била незаконна дейност, пише БТА.

В изложение до съда правният екип на Хари каза, че причината да не е завел дело по-рано е, че е имало споразумение между НГН и Бъкингамския дворец да се отложат всякакви нови искове до приключването на текущите съдебни дела за телефонно хакерство. "В отговор на тази оферта на НГН да се отложи стигането на исковете на принц Хари до съдебен процес, ищецът трябваше да оповести публично подробности за това тайно споразумение, както и факта, че неговият брат, Негово кралско височество принц Уилям, наскоро е уредил извънсъдебно своите искове срещу Ен Джи Ен", заявяват адвокатите на принца.

Те добавиха, че пресгрупата на Мърдок се е споразумяла с принц Уилям за "много голяма сума пари през 2020 г.". Офисът на принц Уилям обяви, че не може да коментира текущи съдебни производства. По време на наказателния процес, образуван през 2014 г. срещу "Нюз ъв дъ уърлд", бившият редактор на таблоида по дворцовите теми Клайв Гудман даде показания, че в средата на 2000 г. е прихванал незаконно гласовите пощи както на принц Хари, така и на брат му принц Уилям и на съпругата му Кейт. Нейният телефон е бил прихванат 155 пъти, телефонът на Уилям - 35 пъти, а този на Хари - девет пъти, призна Гудман.

В показанията си на свидетел, цитирани от адвокатите му, принц Хари каза, че тайното споразумение е било сключено, за да се "избегне ситуацията, в която член на кралското семейство би трябвало да се яви като свидетел и да разказва конкретни подробности от личните и изключително чувствителни гласови съобщения, които са били прихванати". Принц Хари сподели още, че Бъкингамският дворец е искал "да избегне на всяка цена уронването на репутацията, причинено от публикуването през 90-те години на миналия век на подробности от "интимен телефонен разговор" между Чарлз и сегашната кралица консорт Камила, когато баща му е бил все още женен за майка му принцеса Даяна".

В документа се казва също, че бабата на Хари, покойната кралица Елизабет Втора, е участвала в обсъжданията и през 2017 г. е дала съгласието си той да продължи със съдебните дела.

В своето изложение адвокатът на Ен Джи Ен Антъни Хъдсън отрича да е имало каквото и да е "тайно споразумение" между издателя и кралското семейство. Той твърди, че дори и да е имало споразумение, то не влияе на делото, тъй като искът е подаден твърде късно.

Хари, който сега живее в Калифорния, не присъстваше в съда, но е наблюдавал процеса чрез видеовръзка, съобщи адвокатът му Дейвид Шърборн.

През 2012 г. британският клон на вестникарска група на Мърдок публикува безрезервно извинение за широко разпространеното телефонно хакерство, извършено от журналисти от вестник "Нюз ъв дъ уърлд", който медийният магнат закри в рамките на възникналия скандал. Той обаче винаги е отхвърлял каквато и да е незаконна дейност на в. "Сън", чийто главен редактор по време на събитията беше Ребека Брукс, която сега е изпълнителен директор на британското му подразделение "Нюз Ю Кей". Тя винаги е отричала, че знае за телефонното хакерство, и беше призната за невинна в делото от 2014 г.

Миналата седмица корпорацията "Фокс" на Мърдок уреди в САЩ съдебно дело за клевета срещу 787,5 млн. долара, но според съобщения в медиите тази сума е нищожна в сравнение с парите, замесени в британския скандал за телефонно хакерство. През 2021 изданието за медии "Прес газет" изчисли, че телефонното хакерство е струвало на Ен Джи Ен повече от 1,24 млрд. долара, а в отчетите си за миналата година пресгрупата обяви, че може да й се наложи да похарчи още поне 125 млн. долара. Настоящото дело е едно от четирите, които Хари води срещу британски таблоиди.