Британският принц Уилям се качи на драконова лодка в Сингапур, преди началото на церемониите по връчването на годишните награди, целящи да насърчат намирането на решения за екологичните заплахи, предаде Асошиейтед прес.

Облечен със спасителна жилетка и черна шапка, принцът на Уелс седна в дълга тясна лодка, докато гребеше със спортисти от клуба "Британски дракони" по река Каланг, добавя БТА.

Работейки по двойки, Уилям и останалите 19 гребци гребаха енергично под равномерния ритъм на барабанист, стоящ на носа на лодката.

Снимка: AP/БТА

Лодката на принца спечели кратка надпревара с друга лодка, чийто капитан беше британският върховен комисар Кара Оуен.

Това не беше първият опит на Уилям, запален спортист, който опита силите си в надпревара с драконови лодка със съпругата си Кейт, принцесата на Уелс, по време на обиколката си в Канада през 2011 г.

Снимка: AP/БТА

Състезанията с драконови лодки, произхождащи от Китай, имат близо 2000-годишна история и се превръщат в международен спорт през 1976 г.

Снимка: AP/БТА

"Имах късмета да седя до него, а той просто е много приятен човек", казва Лора Грийнууд, британска емигрантка, която е член на "Британските дракони".

Снимка: AP/БТА

"Той и преди е карал драконови лодки, така че се чувстваше доста уверен в това, което прави. Темпото беше доста бързо, така че той се справи много добре."

41-годишният Уилям пристигна в Сингапур снощи, преди церемонията по връчването на годишните награди "Ъртшот", която се провежда в Азия за пръв път, отбелязва АП.