Привърженици на британското кралско семейство възразиха срещу твърдения на принц Хари в новата му книга, представяща монархията като студена и безсърдечна институция, която не го е подкрепяла, съобщиха редица медии на Острова.

Бъкингамският дворец не е коментирал официално мемоарите на малкия син на крал Чарлз Трети. Но британските вестници и сайтове преливаха от цитати на неназовани близки до двореца лица, които опровергават обвиненията на херцога на Съсекс. Според един от източниците публичните му нападки срещу семейството му са се отразили на здравето на кралица Елизабет Втора, която почина през септември.

Журналистът Джонатан Димбълби, биограф и приятел на настоящия монарх, заяви, че разкритията на Хари са от типа "каквито може да се очакват от някоя знаменитост от Б-листата", и че кралят ще бъде огорчен и разочарован от тях.

"Той иска да действа като държавен глава на една нация, която, както всички знаем, е в доста тежко състояние", каза Дамбълби пред ВВС. "Мисля, че той ще смята, че това му пречи".

Снимка: Getty Images

На въпрос на ВВС министър-председателят Руши Сунак повтори, че не иска да коментира разкритията в заглавието, но "много се гордее" с кралската фамилия, а според него така се чувстват всички жители на страната. "Бяхме свидетели на това миналата година по много вълнуващ начин няколко пъти и съм сигурен, че и тази година ще се убедим в това на коронацията на краля", каза той.

Автобиографията на Хари "Резервен" е поредното от многото публични изявления на аристократа и съпругата му Меган, откакто се отказаха от кралския живот и се преместиха в Калифорния през 2020 г., като се позоваха на расисткото според тях отношение на медиите към бившата актриса и на липсата на подкрепа от двореца. Те дадоха интервю на Опра Уинфри и участваха в документален филм в шест части на Netflix, излъчен миналия месец.

Херцогът на Съсекс не е първата британска кралска особа, която издава семейни тайни. И двамата му родители използваха медиите, когато бракът им се разпадна. Чарлз сътрудничеше на Димбълби за книга от 1994 г. и придружаващия я телевизионен документален филм, които разкриха, че тогавашният престолонаследник е имал афера по време на брака си с принцеса Даяна.

Снимка: Getty Images

През следващата година Лейди Ди представи своята версия на историята в интервю за ВВС, като каза: "В този брак бяхме трима" по отношение на връзката на съпруга ѝ с Камила Паркър Боулс.

"Резервен" обаче навлиза в много повече детайли за лични разговори и лични обиди, отколкото всяко предишно кралско разкритие. В мемоарите Хари обсъжда скръбта си от смъртта на майка си през 1997 г. и дългогодишното си недоволство от ролята си на втори наследник, засенчен от по-големия си брат принц Уилям. Той разказва за спорове и как се е бил с Уилям, как е загубил девствеността си, че е употребявал кокаин и канабис. Казва също, че е убил 25 талибани, докато е служил в Афганистан. Това твърдение беше разкритикувано както от талибаните, така и от британските военни ветерани.

Хари заяви, че очаква контраатаки от страна на двореца, пише БТА. Той отдавна се оплаква от "изтичане" и "подхвърляне" на истории на медиите от страна на членове на кралското семейство.

Снимка: Getty Images

В интервюто, което ще бъде излъчено по ITV в неделя - едно от няколкото, които е записал, за да популяризира книгата, Хари казва, че хората, които го обвиняват в нарушаване на личния живот на семейството му, "не разбират или не искат да повярват, че семейството му дава информация на пресата".

"Не знам как мълчанието може да подобри нещата", казва той.