Предмети като мебели, произведения на изкуството, бижута и сувенири, които принадлежат на покойната италианската филмова звезда Джина Лолобриджида ще бъдат продадени на търг в Генуа на 28 и 29 май, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Сред вещите е и часовник, който Лолобриджида някога получава като подарък от кубинския революционен лидер Фидел Кастро.

В края на 70-те години на миналия век италианската актриса прави успешна втора кариера като фотограф. Един от предлаганите експонати е фотоапаратът, с който Лолобриджида прави портретни снимки. С него тя снима личности като актьора Пол Нюман, художника Салвадор Дали и дипломата Хенри Кисинджър.

Фотоапаратът е с нея и при посещението ѝ в Куба, когато снима и интервюира Кастро. На свой ред той ѝ донася дигитален ръчен часовник с надпис "за Джина с възхищение". По време на посещението си в Рим, кубинiкият лидер казва "Дойдох да видя папата и Лоло".

Освен бижута на търга ще бъдат предложени сицилиански дървен шкаф, инкрустиран с корали и черупки от костенурки, чифт мечове от филма "Най-красивата жена на света", градински столове от китайски порцелан, руски икони и скулптури на тибетски богове.

В продължение на десетилетия Лолобриджида е една от най-известните актриси в света. Сред най-значимите ѝ филми са "Трапец", "Фанфан ла Тюлипе" и "Гърбушкото от Нотр Дам".

Тя умира през януари 2023 година на 95 години.