Продуцентите на филма с Алек Болдуин "Rust" оспорват официален доклад, в който се казва, че са били безразлични към безопасността на оръжията преди трагедията със стрелбата на снимачната площадка.

Операторът на филма е убит, а режисьорът му е ранен при изстрел от пистолет, държан от Болдуин, през октомври миналата година.

Миналия месец Министерството на околната среда на Ню Мексико наложи максималната глоба на Rust Movie Productions за "сериозни и умишлени" пропуски. Компанията обаче заяви, че е "приложила всичкo необходимо за безопасност". В правните документи, подадени за оспорване на констатациите на органа, фирмата също така заяви, че "не е нарушила "умишлено" нито един протокол за безопасност".

Всички актьори, които боравят с оръжие, са били достатъчно обучени, а помощник-режисьорите са били инструктирани да провеждат срещи за безопасност в дните, в които се използва огнестрелно оръжие.

Според документите такава среща е имало сутринта на стрелбата, при която е убита Халина Хътчинс и е ранен Джоел Соуза. Болдуин е заявил, че според него пистолетът не е съдържал бойни патрони, но когато го е натиснал е било по време на репетициите. Той заяви, че докладът на Министерството на околната среда на Ню Мексико го "оневинява" и пояснява, че правомощията му като съпродуцент "са били ограничени до одобряване на промени в сценария и творчески кастинг".

Стопкадър: CNBC

През април организацията наложи глоба на Rust Movie Productions в размер на 136 793 USD след разследване на инцидента.

Сега продуцентската компания твърди, че не е била отговорна за надзора на снимачната площадка, "още по-малко за надзора на специфични протоколи като поддръжката и зареждането на оръжия". Тя заяви:

"Законът правилно позволява на продуцентите да делегират такива критични функции като безопасността на огнестрелните оръжия на експерти в тази област и не възлага такава отговорност на продуцентите, чийто опит е в организирането на финансиране и сключването на договори за логистиката на снимките".

Снимка: Getty Images

Компанията отрече оръжейникът на филма, Хана Гутиерес-Рийд, да е била "претоварена", тъй като е работил и като асистент по реквизита.

Тя заяви, че задълженията ѝ като оръжейник "винаги са били с предимство" и че е имала достатъчно време да инспектира боеприпасите, но "не си е свършила работата както трябва". Адвокатите на Гутиерес Рийд заявиха, че докладът на NMED показва, че "не ѝ е било предоставено достатъчно време или ресурси, за да изпълнява работата си ефективно, въпреки изразените от нея опасения".

Те добави, че органът "също така е установил, че продукцията не е извикала Хана, за да изпълни задълженията си на оръжейник и да провери огнестрелното оръжие непосредствено преди използването му в импровизираната сцена с Болдуин".

Те допълниха: "Както сме заявявали и преди, ако някой от продукцията беше извикал Хана обратно в църквата преди сцената, за да се консултира с нея, тази трагедия щеше да бъде предотвратена."

Стопкадър: CNBC