Прокурорът по делото за убийството на операторката Халина Хъчинс на снимачната площадка на филма "Ръжда" (Rust) през 2021 г. каза, че Алек Болдуин е нарушил "основни правила" за оръжията, докато неговият адвокат обърна внимание, че актьорът е подведен от експертите по сигурност, които вече бяха осъдени, съобщиха световните осведомителни агенции.

Алек Болдуин беше в съдебната зала, облечен в тъмен костюм и вратовръзка. Придружаваха го съпругата му Хилария и брат му Стивън. Той е подсъдим по първото дело в Холивуд за смъртен случай при стрелба на снимачната площадка от три десетилетия. Обвинението до голяма степен е безпрецедентно в историята на САЩ, тъй като се търси отговорност от актьор за стрелба с пистолет по време на снимките.

Снимки на Алек Болдуин>>>

Съдебните заседатели в Ню Мексико изслушаха аргументите на прокурор Ърлинда Джонсън, че Болдуин е пренебрегнал безопасността по време на снимките на нискобюджетен филм, когато е насочил пистолет към Хъчинс и е натиснал спусъка, докато са подготвяли сцена в църква декор югозападно от Санта Фе.

Хъчинс беше убита, а режисьорът Джоел Соуза беше ранен, когато старинният револвер на Болдуин е изстрелял зареден, а не халосен патрон. На разпита в полицията Болдуин е казал, че пистолетът просто е гръмнал. Първоначално той твърдеше, че не е натиснал спусъка. Тестовете обаче установиха, че пистолетът е бил в изправност и не би могъл да стреля, без да бъде натиснат спусъкът.

Адвокатът на Болдуин сега каза, че дори той да е натиснал спусъка, това не е престъпление, а осигуряването на безопасността е било задача на оръжейничката Хана Гутиерес и първия помощник-режисьор Дейв Холс, пише БТА.

Изслушванията ще продължат около десетина дни. Ако бъде признат за виновен, 66-годишният Болдуин може да получи до 18 месеца затвор.

Оръжейничката Гутиерес, чиято задължения на снимачната площадка са били безопасното боравене с огнестрелни оръжия, беше осъдена за непредумишлено убийство през март заради зареждането на боен патрон.