R&B певецът R Kelly подаде жалба до съд в Ню Йорк за отмяна на 30-годишна присъда за рекет и трафик на хора с цел сексуално посегателство, която му бе присъдена през 2022 г., съобщава Sky News.

Изпълнителят, чието истинско име е Робърт Силвестър Кели, вече беше лежал една година в затвора по обвинения, свързани с детска порнография. Тогава той не присъстваше на обжалването, а според изданието прокурорите не са успели да докажат твърденията си за рекет и че е насилвал жени.

Sky News посочва още, че в обкръжението му твърдят, че Кели се надявал на справедлив съдебен процес, който му бил отказан, а "адвокатът му е предоставил неефективна защита, съдебните заседатели пък са били "затрупани" от прекомерни доказателства за други предполагаеми деяния". Съгласно сегашните си присъди Кели, който е на 57 години, ще може да бъде освободен, когато навърши 80.

Повече от две десетилетия R&B певецът е обвиняван в сексуално насилие от множество потърпевши. Разказите датират от началото на кариерата му през 90-те години на миналия век, като много от тях се фокусират върху преследването на тийнейджърки.

Самият Кели е бил жертва на сексуално насилие и в автобиографията си разказва как е бил изнасилен от член на семейството си, когато е бил на осем години.

В личната му биография влиза и един незаконен брак с покойната певица Алия, която е била само на 15, когато се е омъжила за Робърт. Според сп. Vibe тя е излъгала за възрастта си в сватбеното свидетелство, като се е представила за 18-годишна. Бракът е анулиран през февруари 1995 г. Смята се, че мениджърът на R Kelly е подкупил държавен служител, за да осигури фалшива лична карта на изпълнителката, за да не може да се възпрепятства сватбата. До края на кариерата си Алия избягва въпросите за характера на връзката си.

От своя страна R Kelly рядко говори за Алия, след смъртта й в самолетна катастрофа през 2001 г. Тя не е спомената и в автобиографията му, където в бележка на автора се обяснява, че "някои епизоди не могат да бъдат включени поради лични причини".