Канадският рапър Тори Лейнс беше признат за виновен от съдебни заседатели в Лос Анджелис за това, че през 2020 г. е прострелял певицата Меган дъ Стелиън в краката по време на свада, съобщиха световните информационни агенции.

По време на съдебния процес между двамата бивши любовници изпълнителката на "Savage" разказва как партньорът ѝ е започнал да стреля по нея, крещейки "танцувай, к*чко", вероятно от завист или заради проявена ревност.

Тори Лейнс, чието истинско име е Дейстар Питърсън, беше признат за виновен за нападение с полуавтоматично оръжие, както и за носене на такова без разрешение. 30-годишният мъж, който не се е признал за виновен и не е дал показания по време на процеса, е отведен в ареста веднага след произнасянето на присъдата и според няколко американски медии го грозят повече от 20 години затвор.

Снимка: АР/БТА

Присъдата ще бъде произнесена на 27 януари.

В САЩ случаят се превърна в символ на отношението към жените в хип-хопа. Инцидентът беше през юли 2020 г. и е породен от спор между някогашните партньори след парти в дома на Кайли Дженър. Двете звезди се прибирали от събитието заедно с личната асистентка и приятелка на носителката на три награди "Грами". Последвала кавга, която много се разгорещила, когато Мегън започнала да обижда музиката на Лейнс.

Пред съдебните заседатели тя описа шока си, когато любимият ѝ я прострелял в крака. След това той ѝ предложил "един милион долара", за да си мълчи, каза изпълнителката.

Според прокурорката Кейти Та инцидентът е станал заради "засегнатото его" на Тори Лейнс, който бил раздразнен, че приятелката му има по-голям успех от него.

Колаж: АР/БТА

Защитата на обвиняемият твърди, че разследването е допуснало грешки и става въпрос за проява на ревност. Адвокатите му настояват, че изстрелът е произведен от асистентката на певицата.

Когато е откарана в болница, Меган дъ Стелиън казва, че раните ѝ са от порязване със счупена чаша. По-късно тя обяснява това с недоверие към полицията, защото инцидентът е месеци след смъртта на Джордж Флойд и Бриона Тейлър. Нараняванията ѝ обаче са сериозни и налагат операция, предава БТА. От краката ѝ изваждат няколко куршума, а на мястото на инцидента намират четири гилзи.

Инцидентът предизвика бурно обсъждане, което достигна връхната си точка по време на процеса - за нежеланието на чернокожите жертви да говорят с полицията, за защитата на чернокожите жени, половата политиката в хип-хопа и онлайн токсичността.

Снимка: АР/БТА