Обявен за една от най-големите млади надежди на Холивуд, Райън не разочарова нито почитателите си, нито критиците. Той съумява да прави такива роли, че едновременно да плени женските сърца и да спечели одобрението на критиката. Излъчва до такава степен сексапил, че с лекота ти идва да запееш, докато го гледаш.

Едно трудно начало...

Роденият в Канада, страдащ от синдром на дефицит на вниманието актьор, започва домашно обучение. Майка му се грижи за него, тъй като в училище често е обект на подигравки от страна на децата и общо взето е самотно хлапе. За разлика от своите съученици Райън започва да гради кариера още на 13 години. Започва с малки крачки в шоуто "Мики Маус Клуб", където успява да разбие конкуренцията от 17 000 талантливи деца. Принуден да работи, тъй като семейството му няма големи финансови възможности, на Райън му се налага да стане единственият източник на доходи за близките си. Животът му в първите години не е никак лесен. На 17 напуска гимназия след чести сбивания с други ученици, а прякорът, който му лепват е "Белята". Но училището невинаги е показател за интелигентност и големи заложби.

Сам по себе си Райън е самороден талант в киното, макар и да няма нужното актьорско образование.

В сферата дебютира с "Франкенщайн и аз". Следват няколко години, прекарани в телевизионни продукции, които лека-полека показват таланта му. Безспорно един от големите му успехи са "Барби" и Blue Valentine. Първият ни е ясен. За всеки актьор би било странно да изиграе герой, изтъкан не от плът и кръв, а от пластмаса. Но една случка провокира Гослинг да скочи в предизвикателството. Когато за първи път чете сценария, актьорът влиза в задния двор на дома си и става свидетел на разтърсваща сцена. Една от дъщерите му си играе с кукла Барби, а когато Райън тръгва към нея, вижда, че момиченцето е хвърлило куклата Кен в калта, оставяйки го да лежи по лице.

"Разказвал съм тази история и преди, защото обичам да я разказвам. Но сега тя има различен край. Дълго след като "Барби" излезе по кината и се превърна в най-големият филм на 2023 г. забелязах, че куклата Кен на дъщеря ми е оставена да лежи до семейните снимки", разказва пред Variety.

Прави му впечатление, че Кен е официално облечен и любопитството започва да го гризе. "Попитах дъщерите си какво му се е случило? А те отговориха, че е умрял от артрит на подмишниците. Кен вече е мъртъв", споделя Гослинг през смях.

Внушителното изпълнение на актьора като Кен обаче е напът да реабилитира имиджа на куклата в очите на малките момиченца. След триумфа на филма русокосият партньор на Барби сякаш заживява втори живот. Костюмите му от историята на Грета влизат ударно в поп културата, а песента "I'm Just Ken" се превръща в повик за изваждането на героя в предните редици.

"Не можехме да си представим друг, който би се справил по-добре от Райън. Не са много и филмовите звезди, които биха снимали с жена режисьор, без да са в главната роля", коментира Марго Роби, която играе Барби и е продуцент на филма. Двете с Гъруиг са вложили неистови усилия да привлекат Гослинг към проекта, тъй като при първия им разговор актьорът директно им казва, че заради натоварения си график, няма достатъчно време, за да се подготви адекватно за ролята. Но Гъруиг и Роби го убеждават поне да прочете сценария. Актьорът се съгласява, като признава, че още на първата страница се залива от смях, но се двоуми за ролята. "Знаех, че това ще е най-трудната роля, която някога ми се е налагало да играя. Беше висока топка", споделя Гослинг.

Тъй като актьорът не разполага с готова визия за персонажа си, се налага сам да измисли естетиката във външния вид на Кен. В началото търси вдъхновение от собствения си живот. Разравя се в миналото си на дете-изпълнител, което пее по сватби и на звезда от "Мики Маус Клуб". Но нищо от наученото преди му не щраква със сценария, затова Гослинг променя подхода.

"Спомних си за корицата на едно списание от 90-те. Родителите ми се интересуваха от културизъм за известно време и бяха абонирани за него. Разказах на Грета, а тя ми изпрати снимка на Майкъл Бек. Така се роди визията на Кен", разказва.

Той споделя, че е тренирал интензивно, за да оформи плочки като на бодибилдър за героя си, но в същото време да запази флуидността, каквато Майкъл в "Ксанаду" създава с образа си. А в последния момент преди старта на снимките решава и да изруси косата си, понеже когато вижда записа, изобщо не харесва визията си с перука.

Марго Роби и Райън Гослинг на европейската премиера на филма "Барби"

Снимка: Getty Images

Това сериозно старание от негова страна му докарва и звездния миг, тъй като филмът е един от най-гледаните.

За втория филм нека също разкажем. В него актьорът си партнира с Мишел Уилямс. Историята е за средностатистическа двойка, представена в две части - в началото на връзката им и след това, шест години по-късно, когато имат дете.

"Не знам защо някои го описват като трагедия", споделя Райън. "Напротив, това е един много романтичен филм. За хора, които се изправят срещу проблемите си, за да открият отново чувствата си един към друг. Според мен любовта е константна. Тя се променя всеки ден. Не може винаги да обичаш един човек по един и същ начин, чувствата имат своите спадове и възходи". Райън е категоричен, че този филм е от огромно значение за него не само в професионален, но и в личен план. "Винаги съм се интересувал от любовта и от нейната липса, от дивотиите, които правим, за да я намерим. Но и винаги съм се чудил защо чувствата са толкова преходно нещо", разсъждава. "И какво става с нас, когато любовта си отиде? Как е възможно едно толкова красиво чувство да се превърне в досада или още по-лошо - в ненавист?"

Всъщност филмът, който носи световна слава, е "Тетрадката". Там отново става дума за една истинска любовна история с всичките й перипетии и болки. С екранната си партньорка Рейчъл Макадамс имат връзка, която много напомня на тази от героите им от филма. Те ту се събират, ту се разделят, ту много се обичат, ту безумно се карат и така в продължение на четири години. Най-интересното е, че докато снимат филма, двамата никак не се харесват и дори им е трудно да пресъздадат любовните моменти, защото между тях има огромно напрежение. Но година по-късно се срещат отново и осъзнават, че то е любовно привличане.

Рейчъл Макадамс и Райън, 2007 г.

Снимка: Getty Images

Да се върнем към въпроса на Райън. "И какво става с нас, когато любовта си отиде?"

Няма как да получим отговор, защото харизматичният актьор никога не страда от липса на женско внимание.

През 2002 г. на снимачната площадка на "Убийство по учебник" се запознава със 16 години по-възрастната от него Сандра Бълок. Тя е впечатлена от бунтарския му дух и двамата стават двойка. Уви, те се разделят, а Райън тръгва с актрисата Фамке Янсен. И с нея не идва щастливият край и както безгласно се събират, така и се разделят.

За щастие, тук присъства и съдбата, която го среща с актрисата от кубински произход Ева Мендес. За първи път двамата предизвикват слухове, че са нещо повече от просто приятели през 2011 г., докато снимат The Place Beyond the Pines.

Ева Мендес и Райън, 2012 г.

Снимка: Getty Images

Тяхната силна химия в и зад кадър е толкова силна, че няма как да остане незабелязана от екипа. Отношенията им прерастват в по-сериозни и година след това двамата посещават родната Канада на Гослинг, който я запознава с майка си, която се оказва огромен фен на Ева.

Благодарение на тяхната силна любов малко след това се ражда тяхното първо дете, което носи името Есмералда. Мендес казва, че не е планирала да става майка, но вижданията й се променили, когато се влюбила в Райън. Няколко години след това двойката приветсва и второто си дете - Амада.

Те така и не сключват брак, но любовта им е по-силна от всякога. "Не съм против брака. Но мисля, че е много старомодно и архаично", казва Райън в интервю.

Двамата с Мендес не обичат да афишират връзката си в медиите, затова и все още се спекулира дали наистина са превъзмогнали вижданията си за брака или все още са на етап "гаджета". Но те са го казвали неведнъж, че обичат мистерията около тях да завладява и останалите.

И какво се получава?

Страдащият от дефицит на вниманието никога не остава без такова. Самотното дете се превръща в мечтан принц, който смело стъпва на червения килим, устремен към мечтата си. Райън е чувствителна душа. Той е джентълменът, от когото всеки има нужда в живота си.

Снимка: Getty Images