Космическа база насред пустинята, концерт и много шампанско - полетът до космоса на милиардера Ричард Брансън бе съпътстван от безпрецедентно шоу, в унисон с ултралуксозната услуга, която в момента представлява космическият туризъм.

Събитието се състоя в неделя в базата "Spaceport America", построена по инициатива на основателя на компанията "Virgin Galactic", в щата Ню Мексико, САЩ.

Слънцето постепенно се издигна над стъклената фасада на сградата с футуристична архитектура, разположена в район, където времето е хубаво 340 дни в годината. Екипажът, в който бе Брансън, беше изпратен с аплодисменти от малка група гости. Екипажът - двама пилоти, Брансън и трима служители на "Virgin Galactic", стигнаха до космическия кораб с черни високопроходими джипове.

Снимка: АР/БТА

Сред близо 500 гости, невидим за камерите, бе друг известен милиардер - Илон Мъск, основател на компанията "Space X". Гостите проследиха полета и в предаване на живо.

След като екипажът се върна на Земята, певецът Халид зае мястото си на сцената, за да представи предварително новия си албум "New Normal", пише БТА. Ричард Брансън прегръща семейството и близките си до платформа, недалеч от която малко по-рано е спрял космическия му кораб.

Следва церемония по връчване на медали - върху облеклата на петимата от екипажа бяха прикрепени медалите, които са знак, че те вече са астронавти. Ричард Брансън отвори бутилка шампанско и опръска колегите си, преди да отпие направо от бутилката.

Снимка: АР/БТА

"Тук сме, за да направим космоса достъпен за всички", повтори той от сцената.

В американската пустиня в неделя космосът бе по-близо, поне за неколцина щастливи привилегировани.

Снимка: АР/БТА