Съоснователят на легендарната рок група Pink Floyd Роджър Уотърс разкритикува остро град Франкфурт, че е отменил негова изява заради антисемитски изказвания, като нарече този ход атака срещу свободата на изкуството, пишат чуждестранните издания.

"Вземащите решения във Франкфурт знаят, че са от грешната страна на закона", каза той в изявление, направено от Лондон.

Държавни служители са отправили призив към компанията, която стопанисва залата, да отмени концерта на 28 май.

"Политиците нямат право да сплашват и тормозят артистите и техните фенове със забрани за участие", казва британският музикант.

Роджър Уотърс потвърди намерението си да предприеме правни мерки, за да гарантира, че изявата му ще се състои по план: "Аз се боря за всички наши човешки права, включително правото на свобода на словото. Ние сме на път за Франкфурт. Идваме!"

Снимка: Getty Images

Уотърс има планирани концерти в Хамбург, Кьолн, Берлин, Мюнхен и Франкфурт през май. И в петте града имаше протести и искания за забрани.

След съдебни спорове Мюнхен взе решение да разреши провеждането на концерта на звездата на 21 май.

Музикантът нарече решението "добра новина за свободата на словото в Германия".

Градът беше подложен на критики заради решението, включително от посланика на Израел, който нарече Уотърс антисемит и каза, че концертите му трябва да бъдат отменени, пише БТА. Рон Просор се позова на факта, че музикантът е пускал по време на концерти балони във формата на прасе със звездата на Давид.

Шум се вдигна и около изявленията на Роджър Уотърс за войната в Украйна. Музикантът каза, че руският президент Владимир Путин иска да използва войната за борба с фашизма в Украйна и че САЩ са главният агресор.

Снимка: Getty Images