Режисьорът Роман Полански навършва 85 години на 18 август.

Вижте снимки на Полански и съпругата му >>

Полански е роден на 18 август 1933 г. в Париж в семейство на полски евреи. То се преселва в Полша през 1939 г заради антисемитските настроения във Франция, като се установява в Краков. През германската окупация семейството живее в гетото. Полански успява да избяга, когато е на 8 години, а родителите му са изпратени в концлагери. Майка му загива в Освиенцим, а баща му попада в Мутхаузен, но оживява.

Режисьорът завършва Висшето училище по кинематография, телевизия и театър в Лодз през 1959 г. През следването си заснема осем късометражни филма. През 1955 г. Анджей Вайда го снима в дебютния си филм "Поколение". Полански играе и в свои, и в чужди филми, като има повече от 30 роли.

Първият пълнометражен филм на Роман полански "Нож във водата" излиза през 1962 г. През 1963 г. той е номиниран за "Оскар" за чуждоезичен филм и за режисьора се заговаря като за майстор с необичаен творчески почерк и свой поглед на света.

През 1962 г. Роман Полански се премества да живее във Франция, след това във Великобритания, а през 1968 - в САЩ. Сега живее във Франция.

Полански дава на киното забележителни филми като "Отвращение"(1965 г.), "Задънена улица" (1966 г.), "Балът на вампирите" (1967 г.), "Бебето на Розмари" (1968 г.), "Китайски квартал" (1974 г.) ,"Тес" (1979 г.), "Горчива луна" (1992), "Пианистът" (2002). Носител е на всички най-престижни филмови награди - "Оскар", "Златна палма", БАФТА, "Златен глобус", "Сребърна мечка" и Златна мечка" от Берлин, "Златна палма" от Кан, "Малък Златен лъв" от Венеция, Европейската филмова награда и др.

Най-новите филми на Роман Полански са "Касапница" (2011), "Венера в кожи" (2013), "По действителен случай" (2017).

Личният живот на Роман Полански обаче минава през трагедии и скандали. През август 1969 г. бременната съпруга на Полански актрисата Шарън Тейт е убита от последователи на Чарлз Менсън. Режисьорът се издирва за арест в САЩ, защото през 1977 г. се признава за виновен по обвинение за секс с 13-годишната тогава Саманта Геймър. Той успява да избяга от страната, преди да бъде произнесена присъдата.

Старият скандал беше припомнен през 2009 г., когато режисьорът беше арестуван в Швейцария по искане на американските власти. Той обжалва екстрадирането и спечели, след което се върна във Франция, където живее.

В документален филм за него Полански се извини на Геймър, като каза, че тя е както негова жертва, така и жертва на пресата.

През май Роман Полански беше изключен от американската Академия за кинематографично изкуство и наука, която присъжда наградите "Оскар", "в съответствие с нормите на поведение на организацията".