Творбите на Йоко често са били засенчвани от статута й на поп икона като съпруга, а след това и като вдовица на Джон Ленън. Прочутият музикант от Бийтълс, който бе убит през 1980 г., навремето я бе описал като най-известния сред неизвестните художници.

"Джон ми казваше: "Донеси ми истина". Защото ние, творците имаме достойнството да казваме истината на хората, за разлика от политиците.
Знаем обаче само половината истина. Другата половина е невидима - аудиторията трябва сама да я открие", разказа Йоко Оно, която носеше големи слънчеви очила и черна шапка на откриването на изложбата.
Вижте снимки >>

Изложбата включва около 200 експоната - филми, инсталации, снимки, рисунки, текстове на песни. Те разкриват различните сфери на изкуството, в които е работила Йоко Оно. Изложбата ще бъде показана още в Дания, Австрия и музея "Гугенхайм" в Билбао. Тя проследява цялостната кариера на художничката, но акцентира върху 60-е и 70-е години на миналия век, т.е. върху периода, който е изпълнен с най-много нейни новаторски решения. Отделна зала е посветена на музикалната й кариера - с Джон Ленън и с групата Пластик Оно бенд, която все още съществува, допълват от БТА. В неделя Йоко Оно изнесе концерт в Берлин, за който всички билети бяха разпродадени. Вижте видео: