Той е един от най-разпознаваемите мъжки гласове в българската музика, чиито песни винаги носят силен емоционален заряд, докосващ душата на слушателите. Трудно е човек да сбърка характерния тембър на Любо Киров - един от онези изпълнители, творящи със сърцето си. Именно този факт му носи любовта на публиката, а също и немалко награди.


Днес Любо празнува своя 47-и рожден ден, който е решил да направи специален, споделяйки го със своите почитатели. Той ще отбележи личния си празник на сцената - мястото, на което се чувства най-добре.

Пред Life.dir.bg той сподели какво си пожелава, мигове преди да духне свещите на тортата, а също така разказа повече за новата си песен с Pavell & Venci Venc' и за музикалната платформа Tidal, на която е едно от лицата за България.

Вижте снимки на Любо >>

Здравей, Любо! Къде те заварвам в момента? 

По пътищата на България. Пътувам и прекарвам в колата доста от времето си. Програмата е ми е наситена с участия и концерти в цялата страна.

Как мина лятото за теб? Имаше ли горещи емоции и незабравими преживявания? 

Лятото е любим сезон и винаги носи емоции. Такова беше и последното. Музиката бе причина отново да бъда на различни и интересни места.

Снимка: Virginia Records

Да поговорим за песента "Не бих могъл", която е колаборация с Pavell & Venci Venc'. Как се роди идеята за съвместна работа?

Приех поканата от Pavell & Venci Venc' веднага щом чух демото на песента. Изпях припева в студиото им на същия ден, защото имах интуицията, че ще стане нещо особено. Разпознавам добрите неща и се хвърлям емоционално веднага, ако се чувствам на място!

В сингъла пееш, че не би могъл да дишаш, ако любовта напусне живота ти. Какво всъщност е тя за теб?

За любовта се говори от хиляди години и все още не всичко е казано. Хората я търсят и страдат често заради нея, но това е задължителен път, който всеки изминава, а той води навътре към теб. Да разбереш любовта, означава да се родиш отново.

Заедно с Pavell & Venci Venc' представихте "Не бих могъл" на грандиозно парти в киностудио "Бояна", което бе по повод съвместното партньорство между Vivacom и Tidal. Какво мислиш за платформата?

Дигиталният свят прави музиката изключително достъпна, а чрез стрийминг платформите всеки артист може да стигне до фенове от цял свят, при това само с един клик на телефона. Огромна част от приходите на музикантите извън България идва от стрийминг. У нас все още не е така. Тук не са достатъчно хората, които имат навика да слушат музика по този начин. Влизането на Tidal у нас и усилията на Vivacom могат да променят това. Да имаш моментален достъп до целия световен каталог, при това в зверски висока резолюция като звук, е уникално.

Фотограф: Костадин Кръстев-Коко

Знам, че твоите песни са част от нея, но ти използваш ли я?

Жестоко е, че музиката ми "живее" във всички дигитални платформи, включително и в Tidal. Скоро влязох за първи път в нея. Кликнете и вижте за какво става дума.

Защо хората трябва да използват Tidal?

Хората нищо не трябва да правят, ако не искат. Лесно е обаче да поискаш да ползваш Tidal, след като надникнеш в него.

Чия музика слушаш в него?

Слушам всичко, което поискам, и най-хубавото е, че то е там.

Какви според теб са тенденциите в българската музика днес? На мнение ли си, че тя "прогресира"?

Разбира се, че българската музика прогресира, затова подкрепям по-младото поколение изпълнители. Смятам, че направената музика в страната е придадената стойност за изкуството и културата в нея.

Снимка: Костадин Кръстев-Коко/Колаж: Юлиян Илиев

Ти никога не си взимал уроци по пеене, но тази година получи наградата на БГ радио за изпълнител на 2019 г., която е една от многото, които имаш. Какво стои зад това и останалите отличия?

Много работа и вземане на трудни решения.

Завършил си изобразително изкуство, в профила ти в социалната мрежа откривам твоя снимка от борда на самолет, на която оцветяваш книжка... А рисуваш ли още? Остава ли ти време и имаш ли желание?

Музиката е взела 100% от времето ми и за рисуване не ми остава много. 

Днес посрещаш рождения си ден на сцената, не предпочиташ ли да бъдеш в компанията само на най-близките си хора?

Обичам шумните партита. Да отпразнувам рождения си ден с концерт е типично в мой стил.

Какво ти носят тези срещи с твоите почитатели?

Зареждаме се взаимно и ако някой харесва това, което правиш, то ти си още по-мотивиран да продължаваш.

Снимка: Антон Димов

На личния си празник човек трябва да си намисли желание. В тази връзка има ли нещо, за което мечтаеш?

Мечтая за колаборация със световноизвестен изпълнител.

Роден си на Димитровден, знаеш ли защо родителите ти не са те кръстили Димитър?

Нося името на дядо ми, който беше пример за мен.

Като човек, бил част от журито на музикалното тв риалити "X Factor", какъв съветът, който би дал на всеки начинаещ певец?

Да бъде 100% истински на сцената с посланието, което носи.

Какво ти предстои?

Много концерти, нови музикални изненади и едно голямо американско турне през февруари.

Снимка: Антон Димов