Федерален съдия в Калифорния отхвърли в сряда дело срещу риалити звездата Ким Кардашиян, боксовата легенда Флойд Мейуедър-младши и други за ролята им в популяризирането на криптовалута, предава задокеанската преса.

Магистратът заяви, че не е ясно дали инвеститорите, които са завели дело, наистина са видели промоциите.

Съдебният иск, заведен през януари, твърди, че ръководителите на EthereumMax са планирали схема с промоутъри-знаменитости, за да насърчат инвеститорите да купят токена EMax, повишавайки цената му и позволявайки им да продават собствените си токени с печалба.

Американският окръжен съдия Майкъл Фицджералд заяви в Лос Анджелис, че инвеститорите могат да изменят и преформулират предложения си колективен иск.

Решението идва, докато други промоутъри-знаменитости са изправени пред съдебни дела от потребители на фалиралата борса за криптовалута FTX, чийто колапс задълбочи продължаващата "крипто зима".

Снимка: Getty Images

Шон Масън, адвокат, който представлява инвеститорите в делото EthereumMax, каза, че планират да преразгледат своите искове, за да добавят "множество допълнителни факти, демонстриращи неправомерните действия и отговорността на ответниците".

Майкъл Роудс, главният адвокат на Кардашиян, каза, че защитата е "доволна от добре мотивираното решение на съда".

Адвокатите на Мейуедър не отговориха веднага на искане за коментар. В съдебния иск е посочен и бившата звезда на Националната баскетболна асоциация Пол Пиърс.

Кардашиян популяризира EthereumMax в публикация от юни 2021 г. в Инстаграм, а Мейуедър носеше логото на компанията върху боксовите си шорти по време на широко гледана битка, твърдят инвеститорите.

В решението от сряда Фицджералд каза, че инвеститорите не са успели да докажат, че ръководителите и организаторите са планирали да подведат инвеститорите, вместо да действат в собствения си интерес.

Снимка: Getty Images

Твърденията на инвеститорите за измама се провалиха, тъй като те не бяха посочили дали и кога са видели промоциите, пише съдията.

Докато инвеститорите могат да преразгледат тези твърдения, Фицджералд окончателно отхвърли иска им съгласно Закона за защита на потребителите на Калифорния, който според него се прилага за материални стоки и услуги, а не за "нематериални стоки" като криптовалута.

Кардашиян се съгласи през октомври да плати на Комисията за ценни книжа и борси (SEC) 1,26 милиона долара за уреждане на искове, че не е разкрила, че й е било платено за популяризиране на токени EthereumMax, предава БТА. Тя е пледирала невинност.