Федерален съд в Лос Анджелис прие за разглеждане иска на Ашли Джъд, която обвинява продуцента Харви Уайнстийн в разпространение на клевети по неин адрес, но искът ѝ за сексуални посегателства бе отклонен.

Вижте снимки на Ашли >>

Съдия Филип Гутиерес проучил наличието на пречки от правно естество за по-нататъшно разглеждане на иска на актрисата. Тя заявява, че преди около 20 години в хотел се отскубнала от сексуалните посегателства на продуцента, като използвала уловка. Джъд обещала да отстъпи пред настойчивите му искания, ако ѝ бъде присъдена награда "Оскар". Уайнстийн ѝ отмъстил за отказа ѝ да има интимна връзка с него, като представил в негативна светлина професионалните и личните ѝ качества пред режисьора на трилогията "Властелинът на пръстените" Питър Джаксън. Затова Джъд била лишена от възможността да изпълни роля в киноепопеята.

По мнението на Гутиерес, според калифорнийското законодателство актрисата е обосновала неправилно обвиненията си в сексуални посегателства. Погледнато от негова гледна точка, обвиненията ѝ едва ли биха могли да се свържат с взаимоотношения между потенциален работодател и перспективен работник. Скептицизмът на съда е обусловен от това, че Ашли се срещнала насаме с Уайнстийн само веднъж, при това преди около 20 години.

Адвокатът ѝ Тед Бутрус заяви, че Джаксън се срещнал с екипа ѝ от юридически съветници и уверил, че може да даде свидетелски показания в нейна подкрепа срещу Уайнстийн, съобщиха световните информационни агенции, цитирани от БТА.