През февруари 1988 г. милиони британци стават свидетели на незабравим телевизионен момент. Предаването на BBC "That"s Life" изправя лице в лице мъж на име Никълъс Уинтън с част от 669-е еврейски деца, които е спасил от нацистите през Втората световна война.

Изненадващата и неочаквана за него среща разкрива една невероятна житейска история, която ще бъде разказана и в игрален филм, като в образа на определяния като британския Шиндлер мъж, ще се превъплъти сър Антъни Хопкинс.

Лентата, която е озаглавена "One Life" ще покаже на зрителите сър Никълъс, лондонски брокер, който през 2003 г. получи и рицарско звание от покойната кралица Елизабет II, заради това, че през 1939 г. е помогнал за спасяването на еврейски деца от окупирана Чехословакия.

С помощта на майка му и други доброволци, брокерът успял да намери домове на децата, освен това е направил и фонд, в който са били събирани средства за транспортирането им.

сър Никълъс Уинтън

Снимка: Chris Jackson/Getty Images

След като историята му става публично известна, британецът винаги е изказвал съжалението си, че не е могъл да спаси повече деца и никога не е говорил за собствените си усилия в тази борба. Геройството му щеше да остане завинаги скрито, ако 50 години по-късно съпругата му случайно не беше намерила негов бележник със записки, сред които и имената на спасените деца и разбира за благородното му дело.

Историята му добива популярност, което води и до поканата му в предаването на BBC. Там, водещият пита публиката в залата: "Някой дължи ли живота си на Никълъс Уинтън?" В този момент десетки хора се изправят пред нищо неподозиращия 77-годишен Уинтън и му казват, че са част от вече порасналите деца, които той е спасил. Видео от емоционалния момент е гледан милиони пъти в YouTube.