Сър Род Стюарт продаде издателските и звукозаписните права върху музиката от каталога си за почти 100 милиона долара, съобщават световните осведомителни агенции.

За тази сума Iconic Artists Group, собственост на бизнесмена Ървинг Азоф, е придобила правата върху каталога на Стюарт, известен с хитове като "Sailing" и "Maggie May", както и някои права върху името и лика му.

Преди по-малко от седмица Sony също обяви сделка за придобиване на половината от правата за запис и издаване на каталога на Майкъл Джексън от неговите наследници. The New York Times определи стойността на каталога на изпълнителя на "Thriller" на 1,2 милиарда долара, а според Billboard от Sony са платили най-малко 600 милиона.

От няколко години музикалните права се превърнаха в процъфтяващ пазар след вълната от продажби, които позволиха на изпълнители като Боб Дилън, Брус Спрингстийн и Нийл Йънг да реализират печалба от каталозите си. В ерата на стрийминга това са привлекателни дългосрочни активи за инвеститорите.

Собствениците на издателски права върху дадена песен получават финансова възвръщаемост за всяко излъчване, продажба на албуми или използване в реклами и филми. Правата за запис уреждат възпроизвеждането и разпространението на произведенията, посочва БТА.