Даниъл Куан и Даниъл Шайнерт - дуото, което стои зад научнофантастичната комедия "Всичко навсякъде наведнъж", спечелиха наградата за изключителни постижения за игрален филм на американската Гилдия режисьорите, съобщи списание "Variety".

Те станаха третият режисьорски дует, който някога е печелил.

Куан и Шайнерт надделяха над Стивън Спилбърг, който притежава рекорда за най-много номинации и победи, съответно тринадесет и три. Спилбърг се бореше за четвъртия си трофей с полуавтобиографичния филм "Семейство Фейбълман". Останалите номинирани бяха Тод Фийлд за "Лидия Тар", Джоузеф Косински за "Топ Гън: Маверик" и Мартин Макдона за "Баншите от Инишерин".

"Това беше невероятна година за нашия малък филм, който някак си продължава напред", каза Куан. Това е първата номинация за наградата на Гилдията на режисьорите за неговите създатели.

За отличията на американската Гилдия на режисьорите гласуват около 19 000 членове. През 75-годишната си история те са най-надеждният барометър за наградата "Оскар" в тази категория. Само осем техни лауреати не са успели да си тръгнат с наградата на Академията. Последният подобен пример е Сам Мендес ("1917"), който загуби от Пон Джун-хо ("Паразит") през 2020 г.

Приза на Гилдията за най-добър първи пълнометражен филм спечели Шарлот Уелс за "Под слънцето" (Aftersun).

Снимка: Getty Images

Изпълнителният продуцент и режисьор на "Еуфория" Сам Левинсън спечели наградата за драматичен сериал.

"Не бих могъл да бъда по-благодарен за възможността да върша тази работа", каза Левинсън. Това е първата му номинация за наградата на Гилдията на режисьорите и първата му победа.

Бил Хейдър спечели статуетката за комедиен сериал за режисурата на епизода "Бари" "710N"; той обаче не присъстваше на събитието. Това е третата му награда на Гилдията, след като спечели в категорията и през 2019 г. и 2020 г.

Отличието за цялостни постижения на Гилдията на режисьорите получи Робърт Фишман - режисьор на спортни предавания.

Снимка: Getty Images

Церемонията за 75-ите награди на американската Гилдия на режисьорите в хотел "Бевърли Хилтън" в Бевърли хилс започна с наградата за най-добър документален филм на режисьорката на "Огнена любов" Сара Доса, пише БТА. Това беше първата ѝ номинация и първата й победа за наградите.

"Беше истинска борба и съм толкова благодарна, че имам мечтаната работа", каза тя.

Водещ на церемонията беше режисьорът Джъд Апатоу. Тази година тя отново беше присъствена, след като през 2021 г. беше виртуална.