Докато върви за среща с фенове преди началото на своето голямо шоу, Селин Дион усеща, че нещо не е наред.

"Изведнъж започнах да усещам, че коридорът става все по-тесен и по-тесен", споделя пред сп. People. Това е първото ужасяващо преживяване, случило се по време на втората й концертна изява в Caesar Palace. Повече от два милиона фена идват, за да отпразнуват 8-годишното представяне на певицата.

Селин Дион няма представа какво се случва и решава, че кръвната й захар се е понижила рязко. Една чаша портокалов сок по-късно и певицата решава, че шоуто й ще продължи.

Хората са чакали и Дион не може да си позволи отлагане. Тя не иска да разочарова феновете си. Канадската изпълнителка не напуска дома си през последните няколко години и продължава да се бори със синдрома на скованост. Селин възнамерява да говори за него в следващият си документален филм "Аз съм: Селин Дион".

Снимка: БТА/АР

Тук идва и по-сериозният проблем. Селин си мисли, че са изминали само 10 минути от това състояние, истината е малко по-жестока - певицата е изкарала повече от 2 часа в хватката на това заболяване. Хората са си отишли, а шоуто е отменено. Времевата дупка е само един от многото мистериозни симптоми, с които започва да се бори още в средата на 2000 г.

Войната с този синдром е безмилостна. Носителката на 5 награди "Грами" е направила всичко възможно, за да преодолее мускулни спазми в гърлото и краката си, след това идва и затрудненото дишане и ходене, проблеми със зрението, редица паник атаки и моменти, когато цялото тяло се втвърдява като дъска. Болката е наистина непоносима. Селин признава, че е предпочитала да остане по-скоро смела, отколкото умна в този момент и това е била най-голямата й грешка.

В края на 2021 г. изпълнителката отлага още едно шоу и след това се налага да отмени редица концерти в Европа. Болката от това падение води до публично обяснение в Instagram, че е била диагностицирана с рядко заболяване, носещо името - SPS. Това е прогресивно автоимунно и неврологично заболяване, което може да причини мускулна скованост, проблеми с подвижността, болезнени спазми и задух.

Снимка: AP/БТА

"Докато хората стискаха здраво своите билети, аз се бях сграбчила в живота."

Селин ще разкаже повече в своя документален филм "Готова съм сега". Важно е да уточним, че филмът е трябвало да проследи преживяването и турнето в Европа, което е предстояло. Ирен Тейлър е искала да направи съвсем различен филм, но когато разбира за диагнозата и осъзнава какво се случва, просто променя сценария.

"Дори ако това включваше нейното страдание, като физическо страдание или емоционална мъка, тя не ме помоли да спра да снимам. Тя ми даде да разбера, че ми вярва. И аз й вярвах, защото наистина виждах, че не се опитва да скрие нищо от мен. Осъзнавам колко свещена е семейната неприкосновеност на личния живот. И все пак наистина вярвам в сърцето си, като артист, че колкото повече някой ме допуска, толкова повече искам да споделям. Това, което се случва в този филм е наистина невероятно и може да даде на хората нова гледна точка към много непозната болест."

Снимка: Getty Images

Дион е на същото мнение и дори допълва, че се надява този филм да даде повече сила на хората, които преминават през тежките моменти сами в продължение на много, много, много години.

Това е цената, която изпълнителката трябва да плати за пренебрегване на своето здравословно състояние в продължение на 17 години. В тези тежки моменти е подкрепяна от тримата си сина - Рене Чарлз и 13-годишните близнаци Нелсън и Еди. Селин Дион губи своя съпруг Рене Анжелил и отглежда децата си сама.

"Преди гласните ми струни водеха пътя ми, а сега дори не можех да говоря с тях. Едва ходех и изпусках живота си. Децата ми започнаха да забелязват това. Казах си, добре, те вече изгубиха един родител, не искам да се плашат."

Снимка: Getty Images

Селин признава на децата си, че страда от заболяване, което няма лечение, но то е много по-различно от това, което е отнело баща им. Певицата преминава много сложна терапия, включваща лекарства, имунна терапия, вокална терапия и интензивна рехабилитация пет дни в седмицата.

Добрата новина е, че е особено стриктна и дисциплинирана, когато става въпрос за лечението й. Според д-р Аманда Пике, то е нещо подобно на пълен работен ден.

Трудностите не са малко, но освен семейството, Дион се държи и на любовта на феновете си, които очакват нейното завръщане. Първото прекрачване на студиото е коствало много усилия и още повече енергия. Страшно е, че никога не е смятала пеенето за предизвикателство, но в момента е изпитание и сериозна изненада.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Лекарите и рехабилитаторите не могат да поставят времеви интервал за завръщането на певицата. Дион продължава да говори, че има твърде много идеи и няма никакво търпение да се върне обратно при хората, които я обичат. Освен опитите за излизане на сцена, канадката е решена да привлече повече внимание на медицинските компании и да ги накара да потърсят лечение на проблема.

Решението на Селин е да продължи да се бори по един ден във времето, отказва да бъде затворник на собствения си дом или да изчезне, а фактът, че помага и на други, я кара да се чувства достатъчно добре.