Президентът на САЩ Джо Байдън и първата дама Джил Байдън пиха чай с кралица Елизабет в замъка Уиндзор днес следобед. Те пристигнаха с президентския хеликоптер от Корнуол след края на тридневната среща на върха на Г-7.

Двойката се приземи на територията на резиденцията малко преди 17:00 ч. (местно време), няколко минути преди графика.

95-годишната кралица ги посрещна в двора на замъка, където президентската двойка бе прието тържествено с военни почести.

Вижте снимки >>

Почетен караул, съставен от 1-ви батальон на Гренадиерската гвардия,  даде кралски поздрав и беше изпълнен националният химн на САЩ.

78-годишният Байдън е 13-ият американски президент, който се среща с британската кралица.

Снимка: AP/БТА

Кралицата е приемала още четирима президенти на САЩ в Уиндзор, резиденцията, където сега е в изолация заради пандемията - Доналд Тръмп през 2018 г., Барак Обама през 2016, Джордж У. Буш през 2008 и Роналд Рейгън през 1982 г.

Снимка: AP/БТА

Първата среща на Байдън с кралицата е била през ноември 1982 г., когато той като сенатор е пътувал до Великобритания за заседание на Британско-американската парламентарна група, съобщи Белият дом днес. Байдън бил част от група, която била приета от кралицата по време на това посещение.

Снимка: AP/БТА

Пред журналисти след чая при кралицата Байдън разказа, че тя го разпитвала за Путин и Си Цзинпин, предаде Ройтерс. Президентът беше изключително щедър на похвали към монарха. Тя бе изключително любезна, имахме страхотен разговор, много дълъг. Не мисля, че ще се обиди, но тя ми напомняше за моята майка, сподели президентът след визитата в Уиндзор, продължила около час, след което Байдън и съпругата му отпътуваха от летище Хийтроу - той за Брюксел, а тя за Вашингтон.

Снимка: AP/БТА

На летището Хийтроу те се срещнаха с ветерани от британските въоръжени сили.

Първата дама Джил Байдън реагира, докато тя и президентът Джо Байдън се срещат с ветерани от британските въоръжени сили, преди да се качат на Air Force One на летище Хийтроу в Лондон

Снимка: AP/БТА

Президентът Джо Байдън и първата дама Джил Байдън се срещат с ветерани от британските въоръжени сили, преди да се качат на Air Force One на летище Хийтроу в Лондон

Снимка: AP/БТА

 

Джо Байдън се прегръщат на летище Хийтроу, откъдето съпругата му отлита за Вашингтон, а той за срещата на върха на НАТО в Брюксел

Снимка: AP/БТА

Байдън пристига на военното летище Мелсбрук преди срещата на върха на НАТО в Брюксел

Снимка: AP/БТА

Утре в белгийската столица Байдън ще участва в срещата на върха на НАТО, а във вторник - в срещата на високо равнище ЕС-САЩ, преди в сряда в Женева да се срещне с руския си колега Владимир Путин