Колумбийската певица Шакира премина през възход и падение в Испания в рамките само на четири дни. В края на миналата седмица, тя триумфира на проведената в Севиля церемония за раздаването на наградите "Грами" за латино музика, като взе три отличия, а само няколко дни по-късно се призна за виновна в укриване на данъци пред съд в Барселона и се съгласи да плати глоба от над 7 млн. евро.

Разследването срещу изпълнителката, чието пълно име е Шакира Исабел Мебарак Рипол, започна през 2018 г. Прокуратурата обяви, че певицата, известна с хитове като “Waka Waka“ и “Hips don't lie“, не е внесла в испанската хазна данъци на стойност около 14,5 милиона евро между 2012 г. и 2014 г. - период, в който е пребивавала в Испания през по-голяма част от времето заради любовната си връзка със защитника на футболен клуб "Барселона" Жерар Пике.

Местното законодателство задължава лица, намиращи се на територията на страната повече от 183 дни в рамките на една година, да плащат данъци, включително и за доходи, получени в чужбина, съобщава БТА.

Шакира съжителстваше с Пике от 2011 г., макар че според нейните твърдения се е установила трайно в Испания четири години по-късно и от 2015 г. съвестно се е регистрирала. Преди това данъчно е била вписана на Бахамските острови. Точно там певицата твърди, че е живяла по времето, за което данъчните в Каталуния изискват налозите. Според нея в посочения период визитите й в Испания били "спорадични".

Досега тя отказваше да признае вина по тези обвинения, но беше "напълно убедена в своята невинност" и настояваше, че е внесла в испанската хазна всичките си задължения. Шакира имаше възможност да сключи споразумение през лятото на 2022 г., но тя не прие и така се стигна до насрочването на съдебния процес, който вчера приключи за около десетина минути. В залата в Барселона изпълнителката, облечена изцяло в розово, три пъти каза "да" и веднъж "благодаря", след което делото беше прекратено, отбелязва в. "Паис".

Шакира на път за съда

Снимка: БТА/АП

Това е изненадващ обрат по делото срещу Шакира. Пълната промяна в поведението й не се дължи и на наградите "Грами" за латино музика, които тя получи на сцената в Севиля. Защитата й обяви, че колумбийката се е съгласила на споразумението заради синовете си - Милан (10 г.) и Саша (8 г.) . Според договорката Шакира се признава за виновна в укриване на данъци в размер на 14,5 млн. евро, като плаща половината от тях като глоба, както и още 432 хил. евро, за да отърве три години лишаване от свобода - ефективното наказание, което получи въпреки поисканите от прокуратурата осем години и два месеца затвор.

Певицата прие сделката, тъй като не иска подробности от личния й живот да бъдат публично оповестени по време на разпитите на над 100 очаквани свидетели, както и да сведе до минимум риска от лишаване от свобода. "Трябва да избирам битките си и най-важната сега е да направя всичко, за да могат децата ми да живеят пълноценно и да се съсредоточа върху това, което е наистина важно: да ги видя как растат и да прекарвам време с тях, без да ги подлагам на мъката да виждат майка си в наказателен процес", каза тя в разпространено изявление. Децата са плод на любовта й с Жерар Пике. Двамата се разделиха през 2022 г., а Шакира заедно с момчетата се премести в Маями.

Дни преди да се признае за виновна в укриване на данъци, Шакира взе три грамофончета в най-престижната надпревара за латино музика. Две от тях бяха спечелени заради съвместната работа с аржентинския диджей Бизарап за хита “Bzrp Music Sessions, Vol. 53“. Той беше отличен за най-добра песен на годината и за най-добра поп песен. Третата награда, която взе колумбийката, беше за най-добро градско изпълнение за колаборацията с Карол Джи за хита “TQG (Te Quedó Grande).“

Певицата се раздели с Пике след негова изневяра

Снимка: Getty Images

Шакира посвети трофеите на своята "латино публика" и на двамата си сина, като пред целия свят им обеща да "растат щастливи". И дни след това колумбийката започна да изпълнява обещанието си - призна, че е укривала данъци, за да им спести стреса да я виждат на подсъдимата скамейка по време на процеса. "Взех решение най-накрая да приключа с този въпрос по най-добрия начин за децата ми, които не искам да виждат как майка им жертва личното си благополучие в тази битка", допълва Шакира в разпространеното изявление. Сега тя смята, че трябва да даде приоритет на децата, кариерата и стабилността.

Споразумението по делото обаче съвсем не значи, че проблемите на колумбийката с испанското законодателство са напълно приключили. Данъчните власти в Испания разследват певицата, че през 2018 г. чрез офшорни компании е укрила над 6 млн. евро. Проверката е в ход от юли т.г.