Шакира ще бъде отличена за принос и влияние върху музикалната култура на наградите на MTV за 2023 г. следващия месец, съобщава АП, цитирана от БТА.

Сред предишните носители на наградата са Бионсе, Ники Минаж, Мадона, Джанет Джаксън, Дженифър Лопес, Риана и Миси Елиът. Шакира също ще се качи на сцената на MTV, за да изпълни свои песни, за първи път от 17 години.

Колумбийската певица вече е носител на четири видео музикални награди на МTV, сред които призът "Международен избор на зрителите", който тя спечели през 2000 г. Тази година е номинирана за четири награди в категориите: "Изпълнител на годината", "Най-добра колаборация" и две номинации в категорията: "Най-добър латиноизпълнител".

"Шакира е истински световен авторитет, който продължава да вдъхновява и влияе на масите с уникалното си музикално майсторство. Тя проправя път за жените по света и е един от първите изпълнители начело на глобализацията на латиномузиката", коментира Брус Гилмър, президент на отдела за музика и събития в компания "Парамаунт". "Нейното огромно влияние върху музикалния пейзаж ще бъде дълготрайно, тъй като тя продължава да създава творчество и да развлича публиката на най-високо ниво."

Иначе Тейлър Суифт води всички изпълнители по номинации за видео музикалните награди на MTV тази година. Американката е начело с общо осем номинации - седем от тях за музикалния видеоклип към песента "Anti-Hero", както и една в категорията: "Изпълнител на годината". Друг фаворит тази година е SZA (Сиза), която има шест номинации.

Церемонията по връчване на видео музикалните награди на MTV за 2023-а ще се проведе в Нюарк, щата Ню Джърси на 12 септември.