Слонът Кааван, който живееше сам и малтретиран в зоологическа градина в Пакистан, за първи път от години осъществи контакт със себеподобно. Това се случи в деня след пристигането му в новия му дом в резерват в Камбожда, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Вижте снимки >>

Кааван, прочул се като "най-самотния слон в света", е бил представен на свой събрат. Кадри, разпространени от организацията за хуманно отношение към животните Фор Поус (Четири лапи) показват как двете животни преплитат хоботи за поздрав.

Снимка: AP/БТА

Това е първият контакт на Кааван с представител на собствения му вид от осем години.

"Най-после той ще има шанса да живее спокоен и нормален живот", казва говорителят на организацията Мартин Бауер.

Кааван, чиято участ беше взета присърце и от американската певица и актриса Шер, пристигна в резервата в Камбоджа в понеделник. Шер се бе заела с каузата за спасението на Кааван от доста време насам и в понеделник тя лично бе в Камбоджа, за да отпразнува преместването на слона там.

Снимка: AP/БТА

Злочестата съдба на самотния, депресиран и страдащ от затлъстяване слон предизвика международно негодувание и хвърли светлина върху окаяното състояние на зоопарка в пакистанската столица Исламабад. Условията в него бяха толкова лоши, че през май съдия разпореди всички животни да бъдат преместени.

След съдебното постановление организацията за защита на животните Фор Поус със седалище във Виена, Австрия, беше натоварена със задачата да подпомогне преместването на Кааван.

През септември Кааван - единственият представител на вида Азиатски слон в Пакистан, получи "зелена светлина" за преместване в нов дом в Камбоджа. Това стана, след като самотникът беше подложен на преглед от международен екип от ветеринари с цел да се установи дали физическото и емоционалното му състояние позволяват пътуването и нов живот с други слонове, след прекараните в мизерия и окови десетилетия.

Снимка: AP/БТА

Резерватът в Камбоджа е избран заради предлаганите подходящи условия и наличието на екип от специалисти. Там слонът, който живееше в самота след кончината на партньорката му Сахели през 2012 г., ще се радва на компанията на десетки себеподобни.