Мнозина определят живота като изключително суров и безмилостно несправедлив, а през последните две години, откакто в световен мащаб се разрази пандемията от новия коронавирус, бройката на хората, изповядващи това мнение, сякаш единствено нарасна. И как би могло да бъде иначе, имайки предвид оттогава причините за радост драстично намаляха, за сметка на поводите за тъга. Така тежкото изпитание, в което всички ние се намираме, като че ли опроверга твърдението на руския писател Лев Толстой, доказвайки, че приликите между нещастните семейства, понесли жестоки загуби, са повече, отколкото е предполагал, когато е написал началото на вечната си класика "Ана Каренина"...

И макар в своята основа всяка болка да е еднаква, приличаща на отворена и кървяща рана, степента на нейната сила може да бъде различна. Без съмнение най-непоносимата от всички е тази, разбиваща сърцата на родителите, загубили по един или друг начин своите деца. Точно както наскоро се случи с една от най-обичаните певици от миналото - Шиниъд О'Конър, на която ѝ се наложи преждевременно да се сбогува със своя 17-годишен син Шейн, решил сам да сложи край на живота си едва преди броени дни. Наскоро тя сподели публикация в социалните мрежи, в която описа на своите последователи обстоятелствата около смъртта на сина ѝ. В нея 55-годишната звезда разкри, че два дни, след като бе обявен за изчезнал от болница в Дъблин, където бе поставен под наблюдение заради опит за самоубийство, наследникът ѝ се е обесил.

"Моето момче, обичам те! Надявам се да си намерил спокойствие", пише в Twitter изпълнителката на хита "Nothing compares 2 u", казала по-рано, че никога няма да прости нито на персонала на лечебното заведение, нито на органите на реда, които според нея са можели да предотвратят случилото се.

Шиниъд и Шейн преди няколко години

Снимка: Twitter

Преди трагедията 55-годишната музикантка имаше общо четири деца от различни мъже, колкото всъщност са и браковете зад гърба ѝ. Бащата на починалия Шейн е певецът Донал Лъни, с когото тя се раздели малко след като роди момчето, очевидно наследило нейните демони, които в крайна сметка взеха надмощие над него.

Преди няколко години Шиниъд призна в популярното американско токшоу на Д-р Фил, че за 12 месеца е направила осем опита за самоубийство. По думите ѝ тя така и не е успяла да преодолее непрекъснатия тормоз и физическо насилие, на които е била подлагана от ранна възраст от страна на собствената си майка Мери. В разговора, състоял се след изписването ѝ от психиатрична клиника, О"Конър сподели, че майка ѝ е изпитвала истинско удоволствие да ѝ причинява болка и дори е имала стая за мъчения, където го е правила, докато не загинала в автомобилна катастрофа. Мъчителните спомени за времето в нея обаче не спирали да я преследват, карайки я многократно да изпада в депресия, спасение от която виждала само в смъртта.

Към момента тя все още отказва да издаде какви точно са били проблемите, тормозили толкова Шейн, че да го накарат доброволно да се отправи към вечността, но по всяка вероятност те са започнали през 2019 година, когато той изчезна за първи път.

Снимка: Twitter

"Светът ми ще се срине без теб! Ти си моето сърце, моля те, не спирай да биеш! Не се наранявай! Вземи правилното решене и се върни при мен", написа Шиниъд в Twitter, преди да намерят тялото на сина ѝ, като апелът ѝ бе разпространен от полицията в Дъблин с надеждата, че ще достигне до него...

Но това така и не се случи, а само след няколко дни най-големите страхове на певицата се превърнаха в реалност и тя трябваше да отиде лично да идентифицира тялото му, намерено в град Уиклоу.

Обзета от неописуема скръб, Шиниъд насочи целия си гняв към здравното заведение, заплашвайки го със съд.

"Как един 17-годишен млад човек, който е поставен под наблюдение, защото иска да сложи край на живота си, успява да избяга от болницата, където е настанен? От там, разбира се, засега отказват да поемат каквато и да била отговорност, но ги очакват съдебни дела. Дано Господ прости на Ирландия, защото аз няма да го направя", заявява тя.